10 dolog, amit megtanultam a BRILLIÁNS ELMÉK c. sorozatból, mint vállalkozó

Napjainkban nagyon sok embert lekötnek a sorozatok. Régen nem volt nagy választék, és csak felsejlenek emlékeim gyerekkoromból a Dallas, Vészhelyzet, és hasonló tévés szériák kapcsán. Manapság (esetemben) a Netflixnek köszönhetően sorozatokból nincs hiány. Általában kikapcsolódás gyanánt nézem, de van egy, ami más aspektusból is megmozgatta a gondolataimat. Ez nem más, mint a SUITS, azaz a Brilliáns elmék. Jöjjön most a top 10 dolog, amire megtanított Harvey és néhány kollégája engem, mint vállalkozó nőt.

üzleti élet vállalkozás vállalkozó kkv

Aki nem követi, vagy nem ismeri a sorozatot, annak dióhéjban elég annyit tudnia róla, hogy egy New York városban lévő menő ügyvédi iroda életébe tekinthetünk be izgalmas eseteken, változatos személyiségű kollégákon keresztül. Eszembe juttatja multis éveimet, habár az Infopark koránt sem NYC 😀

Na de bele is vágok, lássuk az első dolgot!

#1 Ahhoz hogy jó legyél, nem elég a diploma

A „papír” az egy dolog, de ha társul mellé egy kiváló memória, logikus gondolkodás és emberismeret, a siker szinte megsokszorozható. Rövidebb idő alatt hatékonyabb megoldásokkal lehet 1-1 feladatot, problémát megoldani.

#2 Kellenek a tanulóévek – nem csak diákként

Új vállalkozásunk első éveiben a tapasztalatszerzés, tanulmányaink gyakorlatban történő kipróbálása és a kapcsolatépítés kiemelt fontosságú. Szintén fontos odafigyelni, kit választunk mentorunknak és példaképünknek, hiszen jelentős befolyással lehet személyiségünkre, viselkedésünkre, mint vállalkozó.

#3 Fontos az ideális problémamegoldás gyakorlása

Ha egy üzleti ügyet vagy problémát csak olyan áron lehet megoldani, hogy valakit jogtalanul hátrányosan érint, érdemes más megoldást keresni. Általában van olyan alternatíva, amely előnyösebb mindenkinek.

#4 Az üzleti játékszabályok betartása nem kérdés…

Ha betartjuk az üzleti élet játékszabályait, akkor egy csomó kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat. A korrektség, megbízhatóság, kölcsönös tisztelet és intelligens vélemény nyilvánítás szerintem mind-mind elengedhetetlen tulajdonsága egy sikeres vállalkozónak.

#5 Ha bele kell tenned egy kis plusz erőfeszítést a sikerért, hát csináld

Néha van, hogy este kell dolgozni. Vagy hétvégén. Érdemes betartani a munka-magánélet egyensúlyt vállalkozói köntösben is, de rugalmasnak kell lenni akkor, ha az időhúzás miatt hátrányos helyzetbe kerül egy projekt, egy kolléga vagy egy ügyfél. Vagy ha azon múlik egy kitűzött célod, sikered.

#6 Tégy meg mindent, hogy hiteles és megbízható maradj

Manapság minden „le van papírozva”, szerződésbe foglalva, hiszen annyiszor megjárta már sok ember azt, hogy átverik. Nem azt mondom, hogy ne legyenek leírva a dolgok csupán annyit, érdemes azok közé tartozni, akik ha mondanak valamit, minden erejükkel azon vannak, hogy betartsák.

#7 Több, mint direktmarketing – maxold ki a kapcsolattartást

Ha sok múlik egy üzleten, érdemes személyesen felkeresni az ügyfelet. Van, hogy a telefon vagy e-mail kevés. Ezen nem érdemes spórólni, ha magas a tét.

#8 Legyen önbizalmad

Ha nincs, könnyen hátrányt szenvedhet a vállalkozásod. Ha pedig úgy érzed, nincs miért meglegyen az önbizalmad az üzleti életben, dolgozz addig rajta, amíg bebizonyítod önmagadnak, hogy mégis van mire büszkének lenni.

#9 Egy jó csapatban mindig könnyebb

Ha van egy csapat, akik szintén nagy tudással rendelkeznek azon a területen, ahol tevékenykedsz, aranyat ér. Gondolj csak bele milyen jó, ha van kihez fordulni kérdés, vagy probléma esetén.

#10 Először a munka, aztán siker

A „munka” előrébb van a szótárban, mint a „siker”. Nem véletlenül.

Hasznosnak találtad valamelyiket vállalkozásod szempontjából? Ha igen, írd meg nekünk kommentben!

Ha mást is motiválna a fenti szösszenet, oszd meg bátran!

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük