Jobb, ha ezeket elkerülöd! 5 gyakori WordPress honlap fejlesztési hiba

Helló honlap tulajdonos! Szeretnél egy pár perc alatt elolvasható checklistát arról, mik azok a WordPress honlap fejlesztési hibák, amiket sokszor elkövetnek a fejlesztők? Ha igen, olvass bátran tovább. Kérdéseidet a cikk végén lévő komment szekcióban van lehetőséged feltenni.

#1 A nem frissített, azaz elavult WordPress verzió az egyik legnagyobb kockázat

Mielőtt leírjuk, mi a baj ezzel, olvasd el gyorsan, mi az a WordPress ide kattintva >>>

Miért fontos frissíteni a WordPress verziót? Az újabb verziók nemcsak új funkciókat és fejlesztéseket hoznak, hanem jelentős biztonsági javításokat is tartalmaznak. A WordPress fejlesztői folyamatosan dolgoznak azon, hogy megtalálják és kijavítsák a rendszerben felfedezett sebezhetőségeket, és ezeket a javításokat a frissítések során teszik elérhetővé.

Ha nem frissítjük a WordPress verziót, akkor hagyjuk, hogy az elavult verzió biztonsági réseket hagyjon a weboldalunkon. A hackerek gyakran kutatják azokat az elavult verziókat, amelyeken keresztül könnyen behatolhatnak az oldalba. Ezek a rések lehetővé teszik számukra, hogy hozzáférjenek az adatokhoz, feltörjék a webhelyet, vagy akár rosszindulatú kódot injektáljanak a rendszerbe.

Ahhoz, hogy megelőzzük ezeket a problémákat, rendszeresen frissítenünk kell a WordPress verziót. Az új verziók telepítését a WordPress adminisztrációs felületén keresztül végezhetjük el. A frissítések telepítése előtt mindig készítsünk biztonsági mentést az oldalról, hogy visszaállíthassuk az adatokat, ha valami nem várt probléma merül fel.

Ne hagyd, hogy az elavult WordPress verzió a kiszolgáltassa honlapodat a kiberbűnözők támadásainak. Tartsd naprakészen a rendszert, adott esetben pedig kérd webfejlesztőd segítségét, aki további javaslatokat tehet honlapod biztonsága érdekében.

#2 A rosszul kiválasztott és/vagy túl sok WordPress bővítmény kockázatot rejt magában – okosan kell összeválogatni a pluginokat

A WordPress bővítmények kiválasztása és azok mennyisége rendkívül fontos a honlap biztonsága és teljesítménye szempontjából. Íme néhány nyomós érv, miért kell odafigyelni a bővítményekre és miért problémás, ha túl sok van belőlük a weboldalon:

  1. Biztonsági kockázatok: A bővítményeknek is lehetnek biztonsági réseik, amelyeket a támadók kihasználhatnak. Ha egy bővítmény nem frissül rendszeresen vagy nem támogatott, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy a régi verziójában ismert sebezhetőségek maradnak felfedezetlenül és kihasználatlanul. Minél több bővítményt használunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyikükön keresztül támadás éri a weboldalt.
  2. Inkonzisztencia és stabilitási problémák: A túl sok bővítmény telepítése növeli a a bővítmények és WordPress sablon közötti inkonzisztencia lehetőségét. Nem minden bővítmény kompatibilis egymással, és olykor problémák léphetnek fel a weboldal működésében. Ezek a konfliktusok a honlap lassulásához, összeomlásához vagy hibás működéséhez vezethetnek. Emellett egyes bővítmények erőforrásigényesek lehetnek, ami túlzott terhelést okozhat a szervernek, és ez lassíthatja a weboldalt.
  3. Karbantartás és frissítések: Minél több bővítményt használunk, annál több frissítést és karbantartási feladatot kell végrehajtanunk. Minden bővítménynek rendszeresen frissítésekre van szüksége, hogy biztonságosan és optimálisan működjön. A túl sok bővítmény esetén ez a folyamat időigényes lehet, és problémákat okozhat, ha nem tartjuk naprakészen őket.
  4. Teljesítmény és sebesség: Minél több bővítmény van telepítve, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megnő a weboldal betöltési ideje. A lassú betöltési idő rossz felhasználói élményt eredményezhet, és negatív hatással lehet a keresőmotor-optimalizálásra (SEO). Fontos, hogy csak azokat a bővítményeket telepítsük, amelyek valóban szükségesek, és figyeljünk a felesleges bővítmények eltávolítására.

Ezért nagyon fontos körültekintően kiválasztani a WordPress bővítményeket, csak olyanokat használjunk, amelyekre valóban szükségünk van, és rendszeresen tartsuk őket naprakészen. Az optimális biztonság és a hatékony működés érdekében célszerű minimalizálni a bővítmények számát, és megbízható, jól karbantartott bővítményeket választani, amelyek megfelelnek a biztonsági és teljesítménykövetelményeknek.

#3 A nem reszponzív – azaz nem mobilbarát – honlapok ideje pedig szimplán lejárt

Az egyre növekvő mobilhasználat és az eltérő eszközök (mobiltelefonok, táblagépek, asztali számítógépek) széles választéka miatt rendkívül fontos, hogy egy honlap reszponzív legyen. Itt van néhány ok, miért:

  1. Felhasználói élmény: A reszponzív webdesign lehetővé teszi, hogy a honlap alkalmazkodjon az eszköz képernyőméretéhez és kijelzőfelbontásához. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók minden eszközön egyaránt élvezhetik a tartalmat és könnyen navigálhatnak a weboldalon. A reszponzív design biztosítja a felhasználóbarát élményt, minimalizálja a görgetést és a nagyítást, valamint megkönnyíti a tartalom olvasását és az interakciót.
  2. SEO-optimalizálás: A Google és más keresőmotorok preferálják a reszponzív weboldalakat a mobilbarát tartalom keresésekor. A reszponzív design segíthet javítani a keresőmotorok rangsorolását, mivel a Google az ilyen honlapokat előnyben részesíti a mobil keresések során. Ez hozzájárulhat a jobb láthatósághoz, több látogatóhoz és a honlaplátogatók számának növeléséhez.
  3. Rugalmasság: A reszponzív design rugalmasságot nyújt az új és jövőbeli eszközökkel szemben. Mivel a különböző eszközök képernyőmérete és kijelzőfelbontása folyamatosan változik, a reszponzív design lehetővé teszi a honlap alkalmazkodását ezekhez a változásokhoz anélkül, hogy újabb tervezést vagy fejlesztést igényelne. Ez hosszú távú előnyöket biztosít a honlap fenntartásában és frissítésében.

Összességében a reszponzív design alapvető fontosságú a felhasználói élmény, a keresőoptimalizálás, valamint a rugalmasság szempontjából. Biztosítja, hogy a honlap könnyen használható legyen minden eszközön, ezen felül javítja a látogatók elkötelezettségét és növeli a weboldal hatékonyságát, sikerét.

#4 A túlzott mennyiségű, nem tömörített kép és videó csigalassú WordPress honlapot eredményezhet

Amikor egy WordPress honlap túl sok, nem tömörített képet és videót tartalmaz, az negatív hatással lehet a honlap sebességére és teljesítményére. Ez azért van, mert a nagy méretű képek és videók lassabb betöltést eredményeznek, ami a felhasználói élmény rovására mehet.

A képek és videók nagyobb fájlmérettel rendelkeznek, és ha ezeket nem tömörítjük megfelelően, akkor több időbe telik letölteni őket a látogatók eszközeire. Ez különösen a lassabb internetkapcsolattal rendelkező felhasználóknak okozhat problémát, vagy mobil eszközökről való böngészés esetén.

A lassú betöltési idők miatt a látogatók türelmetlenné válhatnak, és elhagyhatják a honlapot anélkül, hogy megnéznék a tartalmat. Ez csökkentheti a látogatók hosszú távú elkötelezettségét és növelheti a kilépési arányt (bounce rate), ami negatív hatással lehet a keresőmotorok rangsorolására is weboldalunk szempontjából.

A képek és videók tömörítése segít csökkenteni a fájlméreteket anélkül, hogy a minőséget túlzottan rontaná. Ezáltal a honlap betöltési sebessége javul, és a látogatók gyorsabban elérhetik és fogyaszthatják a tartalmat.

Az optimalizált és tömörített képek és videók használata tehát kulcsfontosságú a WordPress honlapok gyors és hatékony működése szempontjából. A rendszeres karbantartás és a fájlok optimalizálása segít optimálisan tartani a honlap sebességét, és a látogatók elégedettségét is növelheti.

#5 A jól megtervezett honlap tartalom és könnyű navigáció simogatja a látogatók lelkét

Hogy miért? Mert a felhasználók gyakran az intuitív, egyszerű és kellemes felhasználói élményre vágynak, amikor böngészik az interneten.

Először is, a tartalom fontos szerepet játszik. Ha egy honlap jól kidolgozott tartalmat kínál, ami releváns, érdekes és hasznos az látogatók számára, az fokozza az elégedettségüket és érdeklődésüket. A minőségi tartalom elősegíti az információ könnyű áttekinthetőségét, és segít a látogatóknak megtalálni, amit keresnek. Emellett inspirálhatja, szórakoztathatja és informálhatja is a látogatókat, ami pozitív érzéseket kelt bennük.

Másodsorban, a könnyű navigáció is lényeges. Ha egy honlap jól strukturált és könnyen áttekinthető menürendszert és navigációs eszközöket kínál, az megkönnyíti a látogatóknak a honlapon való eligazodást. Az egyszerű és logikus elrendezés segít abban, hogy a felhasználók könnyen megtalálják a kívánt információt vagy szolgáltatást. Ezáltal minimalizálja a navigációs nehézségeket és a frusztrációt, ami pozitív érzelmeket vált ki a látogatókból.

Amikor a látogatók egy jól megtervezett honlapot böngésznek, amely tartalmában gazdag és könnyen kezelhető, az inspirálhatja, kellemes élményt nyújt, és könnyebbé teszi az elérni kívánt célok megtalálását. Ezáltal elégedettebbek és pozitívabb érzésekkel távoznak a honlapról, valamint nagyobb valószínűséggel térnek vissza vagy ajánlják másoknak is. Ez pedig – nem is kérdés-, hogy hozzájárulhat a honlap népszerűségének és sikerességének növekedéséhez.

Bízom benne, hogy találtál számodra hasznos információt WordPress honlap továbbfejlesztése kapcsán. Ha kérdésed adódott, dobj egy kommentet alább, és mihamarabb válaszolunk.

Ha szeretnéd, hogy WordPress honlapod rendszeresen karban legyen tartva, vedd fel velünk a kapcsolatot és elmeséljük, mi az a 20-30 dolog, amit egy honlap frissítéskor elvégzünk a biztos működésért, valamint a weboldal feltörés kockázatának csökkentéséért.

keress minket

bátran!

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top