5 hasznos tipp, ha honlap készítés előtt állsz

Egy profi weboldal nemcsak ügyfeleket hoz vállalkozásodnak, hanem időt, energiát és egy csomó felesleges telefonhívást spórol neked. Hogyan lehet ezt megvalósítani? Olvasd el az alábbi tippjeinket, és honlap készítés során használd őket bátran, vagy kérd weboldal fejlesztődtől.

A 0.lépés honlap készítés során: a tervezés

Az utóbbi években jó néhány weboldal készítésen túl vagyunk, mint fejlesztő cég. Munkánk során akarva-akaratlanul belefutunk hasznos „fogásokba”, és tanulságokba. Ami az egyik legfontosabb következtetés volt, hogy érdemes minden honlap fejlesztési projektet megtervezni.

A projekt tervezés az alábbi összetevőket és feladatokat foglalja magába:

  1. Ütemezés és ár
  2. Feladatkörök tisztázása, azaz milyen infókat kell a Megbízónak átadnia és mikorra, valamint pontosan mit és milyen ütemezéssel szállít majd a Megbízott fejlesztő, vagy webdesigner
  3. Weboldal brief elkészítése a Megbízó által, amiben felvázolja, mi a honlap célja, célközönsége, főbb elemei, funkciói
  4. Weboldal terv elkészítése Megbízott webdesigner által – arculat, főoldali látványterv, struktúra
  5. Ezen felül érdemes kitérni a fejlesztés során a véleményezési körök darabszámára, tesztelés menetére, és a garanciális időre

Na de térjünk rá a hasznos weblap funkciókra! Hiszen ezért vagy itt…

#1 Amerikából jöttem, híres mesterségem címere….

Magyarán mivel foglalkozol, hogyan dolgozol, mik a vásárló vagy ügyfél lehetőségei? Ennek ki kell derülnie a honlapodról az első 5 másodperc böngészés után.

Miért fontos mindez?

Biztosan bosszankodtál már te is egy-egy honlap böngészésekor, hogy ez is még egy „nesze semmi fogd meg jól” kategória. Mit tettél?

A) Kinyomtad, és elkezdtél a konkurencia között böngészni.

B) Felvetted velük a kapcsolatot, hogy egy 5-10 perces röpke telefonbeszélgetés alatt kiderítsd, mire számíthatsz, ha igénybe veszed az adott szolgáltatást, vagy megrendeled a terméket.

A fenti példa jól illusztrálja, miért fontos, hogy teljes körűen, leendő ügyfeleid és vevőid fejével gondolkozva alakítsd, vagy alakíttasd ki a tartalmat és a struktúrát egy honlap készítés során.

Figyelj arra, hogy azonnal – tehát a kezdőlap abszolút felső részében – kiderüljön, mivel foglalkozol, azaz mit kínálsz az ügyfeleidnek, vásárlóidnak.

#2 Kapcsolati adatok egyértelmű elhelyezése

Már webdesigner pályám elején is nagyon fontosnak tartottam a „hatékony”, minden információt egyértelműen tartalmazó honlapok kialakítását.

Az elérhetőségeinket ma már érdemes a kezdőoldalunk alján, azaz a láblécben egy csokorba kiírni, hiszen nagyon sok ember nem kattint át a „Kapcsolat” menüpontra. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs is arra szükség – nagyon is van. Itt csupán arról van szó, hogy törekedjünk több helyen feltüntetni ezeket az adatokat, mert nagyon fontos az információk gyors elérése. Múlhat ezen a „siker”.

Miért jó ez neked? Mert nagyon gyorsan elérhetőek kapcsolati adataid. Hiszen tudod, csupán néhány másodperc áll rendelkezésedre hogy meggyőzd az olvasót, maradjon az oldaladon, esetleg válasszon téged.

Ügyelj arra, hogy a telefonszám, email cím – és ha van – az üzleted címe mögött legyen egy link, amire kattintva máris elérhető vagy.

#3 Kattintható linkek a telefonszám, e-mail cím és üzlet címe mögött

Hogyan lehet telefonszámot és e-mail címet linkké alakítani?

Telefonszám esetén a „tel:” előtagot, email címnél a „mailto:” előtagot kell használni a link elején. Például tel:+36306065020 vagy mailto:hello@ananasz-design.hu

Hogyan lehet cím mögé google map linket, vagy teljes térképet beállítani?

Google térkép, vagy térkép linkjének beillesztése a weboldalra

Ezt a műveletet a maps.google.com oldal segítségével meg tudod tenni:

A lenti ábrán a piros karikákkal jelölt lehetőségeket kell választanod, tehát „Megosztás” majd „Link másolása”.

Ha pedig az egész térképet szeretnéd beágyazni, akkor a zöld karikával jelzett fülön találhatod a bűvös „iFrame” linket, melynek méretét tetszőlegesen állíthatod.

google térkép link beillesztés honlapba honlap készítés

#4 Kínálj lehetőséget online kapcsolatfelvételre, vagy időpontfoglalásra is

Ha honlap készítésen, vagy készíttetésen gondolkodsz, az egyik legfontosabb kérdés, amit meg kell válaszolnod az, hogy „Ki a célcsoportod?”. A célcsoport nem más, mint embereknek azon halmaza, akiknek elsődlegesen szánod a termékedet vagy szolgáltatásodat. Például: „25-40 éves korosztály, saját vállalkozással és online jelenléttel, többnyire nők.”

Nos, amire ki szeretnék lyukadni, hogy egy jól definiált célcsoport abban is segítséget nyújt, hogyan, milyen csatornán közelítsd meg, és milyen kapcsolatfelvételi lehetőségeket kínálj neki.

Ha nem csak a 60+ korosztály számodra a potenciális vevő, akkor javaslom megfontolni az online kapcsolatfelvételi lehetőségeket is, melyek lehetnek:

  • kapcsolatfelvételi űrlap,
  • közvetlen Messenger/Skype/Whatsup stb. kapcsolatfelvételi lehetőség,
  • vagy időpontfoglalási lehetőség megvalósítása.

Kapcsolatfelvételi űrlap létrehozása

Számos lehetőséget kínálnak a tartalomkezelők (pl. WordPress) arra, hogy a honlap bármely oldalára kapcsolatfelvételi, vagy bármilyen egyéb (például ajánlatkérő) űrlapot helyezzünk el. Ez nem csak a felhasználó dolgát könnyíti meg – hiszen nem kell hosszadalmas e-mailt írnia igényeiről – hanem a miénket is. Hiszen célirányos kérdéseket tudunk feltenni, amiből aztán szintén célirányos megkereséssel lehet reagálni a lehetséges ügyfél felé.

Miért hasznos a kapcsolatfelvételi űrlap? Mert megspórolhatsz minimum 1 telefon vagy e-mail váltást ügyfelenként.

Mutatunk egy példát is! Nézd csak meg a lenti kapcsolatfelvételi űrlapot – már itt megkérdezzük, miben segíthetünk, így fel lehet készülni a következő lépésre.

kapcsolatfelvétel ananász design
Kapcsolatfelvételi űrlap

Az időpontfoglaló rendszerek weboldalak esetén

Időpontot online? Szerintem nem kérdés, miért jó. A vásárló/ügyfél szempontjából rendkívül kényelmes, és ha esetleg le kell mondani, hamarabb megteszi telefonos kontaktus nélkül, hiszen akkor „nem kell magyarázkodni”. Miért jó ez neked, mint szolgáltató? Mert nem kell telefonos ügyeletet tartani, és vélhetően nagyobb lesz azon emberek aránya, akik ha nem tudtak elmenni, lemondták a foglalásukat.

időpontfoglaló profi weboldal
Íme egy időpontfoglaló rendszer felhasználói oldala, mely mobilbarát is egyben

Az időpontfoglalás lehetőségét WordPress bővítménnyel is meg lehet valósítani. A bővítmények jelentéséről ebben a cikkben, ide kattintva tájékozódhatsz.

Egy másik, általunk rendkívül preferált megoldás egy küldő, bérelhető időpontfoglaló rendszer bekötése. Ilyen a Salonic, vagy a Booked4us. A felhasználói regisztrációt és testreszabást követően csak a foglalást biztosító külsős oldal linkjét kell az „Időpontfoglalás” gomb mögé bekötni honlap készítés közben. Előnye, hogy rendkívül felhasználóbarát, kényelmes használni, nem szükséges különösebb betanítás a használatához.

#5 A honlap készítés elengedhetetlen része: reszponzív, azaz mobil- és tabletbarát nézetek biztosítása

A weboldalsebességről már több cikkünkben is beszéltünk, többek között a 2022-es webdesign trendek kapcsán is. Mivel a honlapra látogató személyek általában 60-70%-ban mobilról böngésznek, nem kérdés a mobilbarát, azaz reszponzív kialakítása a honlapoknak.

Ezért az a javaslatunk, hogy mielőtt éles üzembe áll a honlapod, ellenőrizd le mobilról, és ha lehet tabletről, milyen a kinézet, és a felhasználói élmény. Ha már meglévő honlapod van, érdemes ott is tartani egy szigorú ellenőrzést.


Manapság már mindent „okos”-nak nyilvánítunk. Okosórák, okostelefonok, okos háztartási eszközök és robotok vesznek minket körül.

Meglátásom szerint egy weboldal is lehet „okos”, kiváltképp ha tudatos, és előre tervezett volt a honlap készítés folyamata.

Engedd hát bátran, hogy jól tervezett és kivitelezett weboldalad levegye válladról a munka egy részét, így még több időt szentelhetsz annak, ami igazán értéket teremt, és nem aprózódik el (annyira) az időd az adminisztratív feladatokkal.

Még több tippet szeretnél honlap készítés kapcsán? Kövesd Facebook oldalunkat ide kattintva >>>
Érdemes!

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük