A domain, a tárhely, a WordPress meg a többiek: webes kulcsfogalmak I.rész

Ha őszinte akarok lenni (már pedig aki ismer tudja, hogy az vagyok), azt kell mondjam, hogy az első konzultációk alkalmával 10-ből 8 esetben el kell mesélnem az ügyfél-jelöltnek, mi az a domain, a tárhely, és az SSL tanúsítvány, valamint hogy mi fán terem a WordPress.

Nincs is annyira nagy probléma ezzel az arányszámmal, de gondolj csak bele:

Ha Te lennél az, aki weboldal szeretne, és már az elején tisztában lennél néhány, weboldal technikai részére vonatkozó fogalommal, mekkora szabadságot adna neked abban, hogy kiválaszd a tetszőleges szolgáltatót magadnak. Vagy csak szimplán megúszd, hogy behúzzanak a csőbe valami extra pro csomaggal, pedig te csak a minimál landing oldaladat szeretnéd kilőni a netre.

Szóval igen, tudom, hogy most a SEO-ról kéne írnom, hiszen ez az 5 perc SEO sorozat, DE! elengedhetetlennek tartom az alapokat ezen a ponton tisztázni.

Matekból sem kezdünk el egyenletekkel dolgozni addig, amíg nem tanultuk meg szabályosan leírni az egyenlőség jelet…

Vágjunk is bele egy klassz kis gyorstalpalóba néhány kulcsfogalom kapcsán, hogy minden a helyére kerüljön. 🙂

domain tárhely wordpress alapfogalmak

Domain, hogy legyen neve

A domain egy olyan kifejezés, ami mögött egy egyedi azonosító áll, azaz egy IP cím. Az IP cím számokból, és elválasztó pontokból áll, és általában vagy nem tudják, vagy nem is akarják megjegyezni az emberek.

Az IP cím egy számítógépet, vagy egy szervert azonosít. Ahhoz, hogy ezt könnyen megtaláljuk a világhálón, adunk neki egy domain nevet, hogy megjegyezhető legyen.

Esetünkben a domain név az, hogy ananasz-design.hu

Hogyan lehet lefoglalni egy domain nevet?

Ha én hozzá szeretnék jutni mondjuk a "fogdmegasorom.hu" domain névhez (amihez már nem tudok, hiszen lecsekkoltam, hogy foglalt itt >>), választok egy szolgáltatót, akin keresztül a domain foglalást meg tudom tenni. A szerződéshez tartozó adatok, és a fizetés után elindítják a foglalást.

Mennybe kerül egy domain név?

Teljesen változó, illetve attól is függ, hogy milyen végződésű nevet választasz pl. „.hu”, „.com,”.

Én most körülbelül bruttó 4000 Ft-ért jutok hozzá egy 2 éves domain foglaláshoz.

tárhely, hogy legyen helye

A tárhely az egy szervernek -ami például egy nagy teljesítményű és tárterülettel rendelkező számítógép- egy meghatározott része.

Egész pontosan egy adott része, ahol a weboldalad fájljai, képei, de még akár a mailboxod levelei is helyet kapnak.

A tárhelyet a domainhez hasonlóan egy szolgáltatótól lehet bérelni, abszolút változó árfekvésekben.

Többnyire éves díjjal lehet számolni, és már 6-7000 Ft-tól indulóan hozzá lehet jutni olyanokhoz, melyek bőven elegendőek egy szimpla weboldalhoz.

A domain és a tárhely kéz a kézben járnak. Amikor beírom a böngészőbe, hogy ananasz-design.hu, akkor valahol, egy magyarországi szerver egy adott kis szekciójában elkezdenek betöltődni azok a képek, szövegek és keretrendszer, amit webfejlesztőként meghatároztam. 

Az SSL tanúsítvány, hogy legyen biztonságos

Az SSL tanúsítvány leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az adatok biztonságos csatornán közlekednek internetezés közben, ami nem hátrány például egy bankkártyás fizetésnél, vagy egy ügyfélkapus bejelentkezésnél.

Sok féle SSL tanúsítvány létezik, ez alapján az árak is vegyesek. Az aktuális konstrukciókról érdemes a tárhely szolgáltatónál érdeklődni.

SSL tanúsítvány tárhely domain  Google SEO

Az SSL tanúsítvánnyal rendelkező honlapok a Google böngészőjében is megkülönböztetésre kerülnek: ahol nincs, ott felkiáltójeles háromszöggel, ahol van, ott pedig lakat ikonnal találkozunk a böngészősávban.

Plusz infó, hogy SEO szempontból is fontos az SSL tanúsítvány megléte, ugyanis a Google előkelőbb helyekre sorolhatja azokat az oldalakat, melyeknek „papírjuk is van arról, hogy biztonságosak” – persze mögöttes tartalommal.

A SSL tanúsítvány tehát menő. 🙂

Tetszett a cikk? Oszd meg bátran, hátha más is talál benne hasznos információt.

Kérdésed adódott a témával kapcsolatban? A komment részben felteheted, és amint tudok, válaszolok rá.

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük