A domain, a tárhely, a WordPress meg a többiek: webes kulcsfogalmak II.rész

Üdv újra itt, az 5 perc SEO blogsorozat 3.részében, ahol a következő fogalmakat fogom elmagyarázni Neked: CMS (azaz tartalomkezelő rendszer), WordPress, sablon és bővítmény. Nagyon igyekszem, hogy ne legyen száraz és „uncsi” a mai tananyag, illetve hogy pár perc alatt a végére is tudjunk érni.

Mielőtt felmerülne benned a kérdés, hogy „jaj ne már, ezt komolyan kell tudnom???” a válaszom az, hogy ha honlapod van, vagy szeretnél, akkor erősen ajánlott.

WORDPRESS mint CMS, HOGY NE CSAK végeláthatatlan KÓDSOROKAT LÁSSunk...

Aki valamennyire jártas a sci-fi, vagy tudományos világban tudhatja, hogy a körülöttünk lévő technikai dolgok mögött bizony kódsorok rejtőznek. Ezek általában egy „mezei” ember számára eléggé elrettentőek. 

Nem árulok el nagy titkot ha azt mondom, ez a weboldalak esetén sincs másként. Nevük is van: HTML, CSS és JavaScript.

Szimpatikusnak tűnnek már név alapján is, ugye? 🙂 Na jó, erre nem kell válaszolni. 😀

Szóval a kérdés az, hogy mi teszi őket „emészthetővé” annyira, hogy egy kisebb technikai érzékkel (vagy kedvvel) megáldott webfejlesztőnek. Nem más, mint egy tartalomkezelő rendszer, ugyancsak közismert nevén CMS.

A tartalomkezelő rendszer, azaz a CMS jelentése

A CMS - a mozaikszót feloldva Content Management System lényegében egy olyan online program, mely lehetővé teszi azt, hogy programozói tudás nélkül, csekélyebb technikai tudással is fel tudjunk építeni, majd kezelni és frissíteni egy weboldalt.

Azt persze hozzá kell tennem, hogy minél mélyebb ismeretekkel rendelkezik valaki, annál csinosabb, és extrább dolgokat tud kivitelezni a felhasználói élmény maximalizálása érdekében.

Jöjjön a WordPress - érdemes egy pillantást vetned a statisztikákra

A WordPress a világ egyik legelterjedtebb tartalomkezelő rendszere. Népszerűsége megalapozott és mi, az Ananász design berkein belül is ezt a CMS-t használjuk

Találtam még egy érdekes statisztikát a W3Techs oldalán, mely hűen tükrözi a WordPress térhódítását és az egyedileg fejlesztett oldalak számának csökkenését – továbbá azt is, hogy a WP fényévekkel előzi meg a többi webfejlesztést támogató tartalomkezelő rendszert. És ez csak az elmúlt egy év…

Wordpress statisztika WordPress térhódítása
forrás: W3techs.com

A wordpress kötelező kelléke: a sablon

Kezdem egy példával, úgy talán könnyebb elmagyarázni.

Ha házat építesz, akkor az építési telek a WordPress. A sablon pedig minden más, ami a házzal kapcsolatos, vagy azon belül van: az alap(rajz), a szobák elrendezése, az ablakok és ajtók helye.

A sablon szinte alapszintig visszamenőleg módosítható a weboldal fejlesztése során, de nem érdemes így dolgozni.

Ha olyan sablon választasz ki, ami leginkább illeszkedik weboldalad jövőbeni arculatához, szöveges és képi tartalmához, akkor le tudod csökkenteni a fejlesztés „kötelező” részének volumenét.

Rossz sablonválasztás esetén mindinkább közelítünk a „majd én inkább leprogramozom” weboldalak felé.

Ha szerencsés a sablonválasztás, rengeteg fejlesztési idő spórolható meg, vagy forgatható át a megjelenés - és egyúttal a felhasználói élmény növelésével kapcsolatos munkálatokba.

Angolul a WordPress témákat „themes”-nek mondjuk, és jelenleg több, mint 8000 ingyenes sablon közül válogathatunk kedvünkre.  Ezen felül vannak a fizetősek, melyekbe időnként azért érdemes beruházni. Ugye megmondtam, hogy megéri  a WordPress-t választani… 🙂

Forrás: hu.wordpress.org

Bővítmények, avagy kiegészítők honlapodhoz

A sablonok számos megjelenítési és működési beállítással rendelkeznek, azonban pályafutásom alatt minden esetben kellett valami szükséges plussz a honlaphoz. Ezért telepítettem bizonyos bővítményeket.

Maradva a házépítés témánál a bővítmény lehet mondjuk egy riasztórendszer, ami nem szerves része a háznak, de funkcionálisan hozzáadott értéket képvisel.

A bővítmények segítségével megkönnyíthetjük a weboldal felépítését, felhasználóbarát űrlapokat készíthetünk, gyorsabbá és biztonságosabbá tehetjük honlapunkat, behúzhatjuk pl. Insta oldalunk tartalmát és még számos olyan plusz dolgot adhatunk weboldalunkhoz, amitől szebb, jobb, felhasználóbarátabb lesz.

Angolul a WordPress bővítményeket „plugin”-oknak hívjuk, és jelenleg több, mint 59.000 (!) ingyenes megoldás közül válogathatunk. Itt is van számos klassz, fizetős megoldás is. 

wordpress bővítmények
forrás: hu.wordpress.org

Ingyenes vagy fizetős sablont, illetve bővítményt válassz?

Jól hangzik, hogy sok ingyenes WordPress sablon és bővítmény létezik – melyekkel az egyszerű bemutatkozó- vagy landing oldalakat – szépen fel is lehet építeni, ám haladóbb, vagy különlegesebb funkciók kapcsán érdemes a fizetős megoldások felé kacsingatni.

Minden esetben érdemes tanácsot kérni webdesigneredtől is, hogy adott esetben milyen megoldást javasol. 

Tetszett a cikk? Oszd meg bátran, hátha más is talál benne hasznos információt.

Kérdésed adódott a témával kapcsolatban? A komment részben felteheted, és amint tudok, válaszolok rá.

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük