A legforróbb webdesign trendek 2021-re

Szeretnéd, hogy honlapod ütős legyen jövőre is? Íme az inspiráció: jöjjenek azok a formabontó webdesign trendek, amelyek meghatározóak lesznek 2021-ben!

Mielőtt belevágunk, szeretném figyelmedbe ajánlani a 2022-es webdesign trend előrejelzéseket a blogon. Kattints ide » és már olvashatod is a friss és ropogós „újhullámos” irányzatokat!

webdesign trendek 2021
design: Decsi Dani

Tudtad, hogy 2020 augusztusáig majdnem nyolszázezer  “.hu” végződésű bejegyzett honlap cím (domain) lett regisztrálva? Ez azt jelenti, hogy még ha a negyedét nem is használják, akkor is naponta több, mint 1500 honlapot kellene megtekintened, hogy 1 év alatt az összeset végignézd.

Hogy számít-e a megjelenés, az nem kérdés: pontosan ezért hoztam, hoztuk most el neked az újdonságokat stílus és kinézet terén. Íme a 2021-es webdesign trendek!

És hogy miért írtam többes számot? Ez a cikk nem jöhetett volna létre Decsi Dániel grafikus kolléga nélkül, aki idén szerezte meg végzettségét, ezért biztos voltam benne, hogy fog tudni új irányokat, szemléleteket átadni nekem és neked is.

12 újhullámos trendet fogunk bemutatni az alábbiakban, melyeket bátran használhatsz weboldalad vagy webáruházad stílusának és megjelenésének kialakítása során

#1

Dark mode, a webdesign trendek sötét lovagja

A weboldalon lévő üres területek alapszíne nagyon sokáig fehér volt, azonban néhány szolgáltatás 2017-től kezdve sötétebb és egyben merészebb témákat kezdett alkalmazni – bár ez akkor még nem kapott széles körű elismerést. A sötét mód már 2020-ra is erősödő tendenciának számított, de 2021-re az év egyik legforróbb webdesign trendje lehet!

webdesign trendek sötét mód
forrás: www.gjezarian.com

Íme a sötét mód népszerűségének fő okai:

  • » futurisztikus, ultramodern hatást kelt;
  • » jelentős kontraszt hatása lehetővé teszi az egyes design elemek kiemelését;
  • » kíméli az eszköz akkumulátorát (OLED / AMOLED képernyők esetén);
  • » csökkenti a szem megerőltetését gyenge fényviszonyok mellett, növelve a vizuális ergonómiát.

Izgalmas megjelenése mellett tehát hasznos is – gondoljunk csak bele, hányan veszik elő elalvás előtt a telefonjukat, vagy hogy hányan dolgoznak éjszaka is. Mindezeket felismerve számos alkalmazás lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy kiválasszák, mikor aktiválják a sötét módot. Például az Apple-felhasználók ütemezhetnek időpontokat, hogy automatikusan megváltoztassák a készülék megjelenését. Választható a „Naplementétől napfelkeltéig” opció, vagy beállítható egy bizonyos idő az átmeneti kinézet alkalmazására. Bár weboldalaknál ez annyira nem opció, mégis érdemes megfontolni használatát az egyedi megjelenés zászlaja alatt.

#2

Aszimmetrikus elrendezések – csak szabadon!

A weboldalak szerkezete rácsos elrendezésen alapszik, ami az 1950-es évek óta fontos grafikai szerkesztési elv. Ez, a más néven „grid” rendszer struktúrát ad, és lehetővé teszi a főbb elemekre való összpontosítást.  Az újfajta szabadság azonban áttöri a rácsokat: a közelgő webdesign trend az aszimmetrikus kialakítás. Tökéletes lehetőség egy adott márka számára, hogy figyelmen kívül hagyja a hagyományokat és felfedezze az egyedi, izgalmas és formabontó dizájnt.

Fontos megjegyeznünk, hogy továbbra is szükség van egyensúlyra: aszimmetrikus kialakítás esetén is ügyelnünk kell a megfelelően elhelyezett hangsúlyokra. Annak ellenére, hogy a képernyő két oldalán látható képek, szövegek nem éppen szimmetrikusak, egy jól eltalált aszimmetriával rendelkező összkép mégis lehet rendezett és kiegyensúlyozott. Ebből is látszik, hogy merész lépés kitörni a tradicionális gondolkodásból, és inkább az egyéniség és a vizuális szórakoztatás felé haladni.

Asszimetrikus webdesign trendek
forrás: Yola WordPress sablon

Nem azt akarjuk mondani, hogy a szimmetrikusan elrendezett weboldalak rosszak lennének, sőt – de a 2021-es webdesign trendek által hozott aszimmetrikus elrendezések végre elnyerhetik a megérdemelt elismerést. Azt is megfigyelhetjük, hogy főleg a kisebb weboldalak alkalmazzák előszeretettel ezt az irányzatot – ami valószínűleg az egyedibb üzenetnek is köszönhető:

készíts valami újat és leleményesen mást, hívd fel magadra a felhasználók figyelmét és bizonyítsd be, mennyire egyedi a márkád, arculatod!

#3

Viszlát klasszikus! Rétegek és mélységek kialakítása

Az innovatív trendek következő állomását a rétegesség jelenti. Ezt akkor érdemes használni, amikor háromdimenziós látványt szeretnél elérni, csak kicsit diszkrétebben. Az egyes elemek egymásra helyezésével és lágy árnyékok alkalmazásával térbeli mélységet adhatsz az oldaladnak – a kapott térélménytől odáig lesznek a látogatóid! Valahogy így:

forrás: danielmunoztattoo.com

Összességében ez a webdesign trend lehetőséget nyújt a “túl sok” érzés hatásának csökkentésére, és könnyed megjelenés kialakítására. Ezzel túllép a klasszikus és lapos, kétdimenziós terveken, ahol a rétegeket egyszerű és szigorú sorrendben helyezik el. Fontos kiemelnünk, hogy a trend nemcsak a grafikára, hanem a szövegre, képekre, videókra is vonatkozik, érdemes tehát a tartalmakkal is játszanod egy kicsit.

#4

Színek: a webdesign trendek kihagyhatatlan összetevői

5G sebességre kapcsolt világunkban alapvető az igény az olyan elemekre, amelyek megragadják a weboldalra látogatók figyelmét, és emlékezetessé teszik a látottakat. Nem véletlen hát, hogy 2021 egyik legkiemelkedőbb webdesign trendje a merész színek és a szokatlan színkombinációk használata lesz, amelyek mégis tökéletesen harmonizálnak egymással, és felhívják magukra a felhasználók figyelmét.

Az élénk, telített színek segítenek abban, hogy a márka és cégarculat kiemelkedjen a korábbi évek minimalista formatervezéséből. Ezen irányzat megvalósításához bátorság kell, de megéri! Az izzó árnyalatok, intenzív színek és szokatlan színpárosítások  biztosan megmaradnak majd a webhely látogatóinak emlékezetében.

A Pest Stop Boys weboldala például egyáltalán nem spórol a színekkel:

forrás: https://peststopboys.co.uk/

#5

Fotó és grafika kevert használata: örök klasszikusok új köntösben

A minőségi, fotó alapú képi tartalommal nem lehet mellélőni. A jól beállított képek már önmagukban jól néznek ki, az ezekből készült egyedi montázzsal, vagy néhány izgalmas illusztráció hozzáadásával pedig létre is jön a trendi webdesign személyre vagy márkára szabott hangulata.

A fotók használatának egyik legnagyobb előnye a sokrétű felhasználás: ugyanúgy hatásosak lehetnek egy webshop, egy pénzügyi cég, vagy egy technológiai fejlesztésekkel foglalkozó vállalat weboldalán, de még egy kézműves honlapon is!

forrás: nike.com

#6

Tipográfia – a félkövér betűtípus továbbra is töretlen sikernek örvend

A kövér betűtípusok használata nem újdonság, ugyanakkor a következő évben ez a webdesign trend újabb lendületet vesz. Nem csoda – a vastag betűs címekkel, kiemelt tételmondatokkal nagyon hatásosan kötheted le a látogatóid figyelmét! Vess egy pillantást az Apple weboldalára: a világcég aktívan alkalmazza a félkövér betűtípusokat a címsorokban, és különösen a termékoldalakon. A kiemelt üzenetekkel a vállalat tovább hangsúlyozza áruinak magas minőségét.

forrás: https://www.apple.com/ipad-pro/

#7

Hangvezérlés (VUI), azaz már nem mindenki pötyög

A felhasználók  szokásai folyamatosan változnak, mert mindenki a kényelmesebb utat keresi – és bizony beszélni egyszerűbb, mint gépelni. A VUI (Voice User Interface) a Siri és a Google Home nyomán a webdesignban is utat tör majd magának: érdemes elgondolkodnod azon, hogy új honlapod készítésekor a webdesign szerves részét képezze a hang alapú vezérlés. A megoldást első körben a hagyományos módszereket kiegészítve érdemes beépítened, például hangalapú chatbotok és a virtuális asszisztensek formájában, hogy látogatód kipróbálhassa, milyen a beszédével irányítani a weboldaladat.

A hangvezérlés tehát kifejezetten forró webdesign trend, és olyan izgalmas lehetőségeket kínál, mint a Voice ID (hang alapú bejelentkezési azonosítás) vagy az érintésmentes készülék-kezelés, amivel a billentyűzet és az egér funkciója is kiváltható lesz.

forrás: vui.com

#8

A Wow! hatás, avagy a 3D grafikai elemek

A 3D-s tervezési elemek már hosszú évek óta keresik méltó helyüket a webdesign trendek között. A virtuális valóság (VR) és a kibővített valóság (AR) technológia fejlődésével viszont szerencsére egyre több fejlesztő valósítja meg a 3D-s effektusokat. Valószínűleg észrevetted a változást a Facebookon is, amikor görgetés közben egy-egy kép szinte kibújt a telefonod képernyőjéből!

forrás: bersus.design

A sikeres 3D-s grafikának viszont vannak követelményei. A legfontosabb, hogy minden körülmények között figyelned kell arra, hogy a weboldalad gyorsan töltődjön be, máskülönben az ilyen, úgynevezett nehéz tartalmak tényleg nehezen fognak megjelenni, és a különleges felhasználói élmény helyett lassúság és nehézkesség lesz jellemző. Lássuk is a következő pontot!

#9

Ultragyors betöltődés: nem is trend, inkább követelmény

A sikeres webtervezés egyik legfontosabb tényezője a rendkívül gyors betöltési idő. Ez azért nem annyira újkeletű dolog, simán hallhattál már ennek fontosságáról, hiszen nem csak a felhasználói élmény növelésében játszik kiemelkedő szerepet, hanem a keresőoptimalizálásban (SEO) is. Továbbra is elsődleges prioritás azoknak a webhelyeknek, amelyek szeretnének jobb pozíciót, vagy magasabb kattintási arányt elérni a keresési eredmények között.

Tanulmányok azt mutatják, hogy ha honlapod betöltése 2-3 másodpercnél tovább tart, akkor a látogatók nagy eséllyel távoznak, és valószínűleg nem is jönnek vissza. A weboldal betöltési ideje egy szabványos mutató, amelyet minden webdesigner figyelembe vesz a nagyobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. 

Egy weboldal betöltési sebessége számos tényezőtől függ. Ilyen a képek mérete, felbontása, használt platform (pl. WordPress) és az arra telepített sablon és bővítmények, gyorsítótár állapota, kódok milyensége és még jó néhány dolog. Egy honlap gyorsítását érdemes szakértő fejlesztőre bízni, aki ismeri az aktuális lehetőségeket és megoldásokat egy weboldal sebességét illetően.  Egy megoldást viszont érdemes felvázolni, amit viszonylag egyszerű megvalósítani, és sokat dobhat a sebességen:

Képek lusta betöltése, azaz a „Lazy loading”

A lusta betöltés egy rendkívül hasznos kis megoldás, amelyet az elmúlt években már sokszor alkalmaztak a weboldalak fejlesztése közben. Univerzálisan hasznos mind az 1 oldalas, mind a több aloldalból álló honlapok esetén.

Sok weboldal látogató soha nem éri el az oldal alját. Miért töltené be ezt a tartalmat, és szükségtelenül növelné a webhely betöltési idejét? Erre ad megoldást a „Lazy loading”, melynek segítségével a képek csak akkor töltődnek be, amikor a felhasználó elkezdi görgetni az oldalakat, és egyre közelebb kerül hozzájuk. Így nem pazarolja az értékes betöltési időt és erőforrásokat.

Gyakorlatban – ha a WordPress-t vesszük – ennek a megoldásnak az alkalmazásához csupán egy bővítményt kell telepítenünk (több is rendelkezésre áll). Utána lényegében „bekapcsoljuk” a lusta betöltés funkciót és már kész is!

Az emberek körülbelül 47% -a arra számít, hogy egy weboldal egy másodpercen belül vagy még ennél is rövidebb idő alatt betöltődik. Ez nem lesz másként az elkövetkezendő években sem, úgymond

…a gyors weboldalak már sosem mennek ki a divatból!

A honlapok felgyorsítása érdekében az új technológiák kutatásával nem szabad leállni. Folyamatosan jelennek meg újabb és újabb megoldások, melyekkel egy webdesignernek „illik” képben lennie. Hasonlóképpen, az adatbiztonság is egy jövőbeli tendencia, mely az idő múlásával egyre inkább fontossá válik. De az már egy másik történet 🙂

#10

Mozgó grafikák, az életre kelt webdesign

A videós tartalmak már korábban is előremutató trendnek számítottak, csak sajnos jócskán megnövelték a betöltési időt. De akárhogy is, a mozgókép továbbra is népszerű tartalom, így a technológia kénytelen volt lekövetni ezt.

Ebből adódóan meg is jelent a webdesign trendek között ez az irányzat 2021-ben. A kulcs tehát a mozgó, animált grafikákban rejlik!

forrás: madeinhaus.com

Lehet ez parallax görgetés, egérmutató effektus, sőt gyakorlatilag bármilyen funkcionális elem, mert ez a megoldás nem követel annyi időt és erőforrást a honlaptól, mint a videók. A mozgó illusztráció megkönnyíti üzeneted átadását, vagy termékeid bemutatását potenciális vásárlóid felé, vagy segítheti őket a weboldaladon való navigációban. Egy izgalmas tartalmakkal felszerelt honlap pedig mindig magasabb besorolású a Google keresőjében is.

#11

Először a mobil, nem is kérdés

A “mobile first” megközelítés már 2020-ban is benne volt a levegőben, a technológia fejlődésével viszont a gördülékeny mobilos felhasználói élmény fő webdesign szemponttá kezd válni. Sok webhely már most mobil- és SEO-barát. De mi az a hüvelykujjbarát tervezés?

Ha megfogod a telefonodat, azt 4 ujjal teszed és a hüvelykujjad lesz a fő navigátor, nem igaz? Tehát a 2021-re vonatkozó webtervezési trendjóslat szerint a zökkenőmentes hüvelykujjbarát navigáció elengedhetetlen.

Ez a kép jól szemlélteti a (jobb kezes) hüvelykujjal kényelmesen kezelhető (zöld), nyújtózkodós (narancs) és a már kényelmetlen zónákat (piros):

#12

Kézzel rajzolt elemek, természetes textúrák – vége a személytelenségnek

Az egyedi megjelenéshez tökéletes alapot szolgáltatnak a szabad kézzel rajzolt design elemek, melyek a látogatóidban gyermekien természetes hatást válthatnak ki. Sokszor hiányosak, elnagyoltak és pont ezért kölcsönöznek közvetlen, egyúttal hiteles megjelenést. A tökéletlenség ez esetben előny – egyediséget, karakterességet és emberséget ad az egész megjelenéshez.

A kézzel rajzolt elemek igazán feldobják a 2021-es webdesign trendek világát. Ahogy azt már említettem, az egyediség ez esetben nem kérdés, és ha jobban belegondolunk, az exkluzív megjelenés sem.

Jó hír, hogy a személyesebb, természetesebb hangvétellel visszatér a köztudatba a valóságos textúrák megjelenítése is. Legyen szó egy falevél erezetéről, vagy egy téglafalról, a látogatókat el lehet kápráztatni a szemcsék és kontúrok láthatóvá tételével. Ezzel az egész olyan “életszagú” lesz. 

A mai design technológiáknak hála, tökéletesen szimbiózisba hozható egy valós textúra némi rajzolt design elemmel. Egy valamire viszont figyelj – ne vidd túlzásba ezt az irányzatot. Itt a kevesebb több, és hatásosabb.

Epilógus

Reméljük sikerült egy széles látókörű betekintést adnunk neked a 2021-es webdesign trendek világába, és találtál közte olyat, amit el tudnál képzelni weboldaladon. Úgy tűnik egy valami nem megy ki a divatból: a merészség. Hiszen a való életben is folyamatosan jelennek meg az egyre extravagánsabb öltözködési trendek, cipők, autók és frizurák. Miért lenne ez online másképp?

Gondolkodj bátran a megszokott korlátokon kívül, és alkoss valami olyat, ahol a modern megjelenés tökéletes harmóniában van a tartalommal, gyönyörködteti a szemet és az oldaladon tartja a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran! Ha pedig véleményed van, és szívesen hozzászólnál a fentiekhez, bátran tedd hozzá kommented a cikk alatt.

Legyen 2021 a tökéletesen egyedi online megjelenés éve Neked is!

Irodalomjegyzék

nic.hu/statisztika
https://cleantechgamechangers.com/8-web-design-trend-prophecies-for-2021/https://www.codica.com/blog/12-leading-ui-ux-design-trends-to-dominate-in-2020-2021/
https://www.biggerpicture.agency/insights/8-leading-web-design-trends-to-dominate-in-2021
https://www.21twelveinteractive.com/top-web-design-trends
https://www.codica.com/blog/12-leading-ui-ux-design-trends-to-dominate-in-2020-2021/
https://www.popwebdesign.net/popart_blog/en/2020/09/12-superior-ux-ui-design-trends-to-dominate-in-2021/

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top