Honlapok rendszeres költségei – itt a hiánypótló összefoglalás!

Amikor megkeres minket egy vállalkozó, és a honlap készítés költségéről érdeklődik, az esetek legalább 50%-ában nem hangzik el olyan kérdés, ami a honlapok rendszeres költségeire vonatkoznának. Ezért tartom rettentően fontosnak megírni ezt a cikket, egyúttal sok-sok hasznos infót nyújtani azoknak, akik elvesztek már a webdesign kínálatban – ami tegyük hozzá sokszor csak a kirakatról szól, a rejtett költségekről nem. Kérdéseiteket kommentben várom az oldal alján.

#1 Domain, tárhely és biztonsági (SSL tanúsítvány) díjai

Ha a kezdés előtt néhány definíciónak utána szeretnél olvasni, katt ide, ahol a domain, tárhely és SSL tanúsítvány fogalmát magyarázom el >>>

A domain és a tárhely két különböző dolog, és mindkettőre szükség van egy weboldal működéséhez. A domain maga a weboldal Interneten elérhető címe (URL-je), amelyen keresztül a felhasználók elérhetik az oldalt. Ennek egyedinek kell lennie, és a weboldal tartalmához kell kapcsolódnia. A domain név rendszerint egy vagy több szó, amelyek a weboldal nevét és célját tükrözik, például „ananasz-design.hu”.

  A tárhely pedig az a része egy szervernek, ahol az oldal tartalma (képek, szövegek, videók, stb.) el vannak tárolva, és amelyen keresztül az oldal elérhető az Interneten. A tárhely lehetőséget biztosít arra, hogy a weboldal tartalmát tároljuk és kezeljük. A honlap tartalmának mennyisége és típusa határozza meg a tárhely szükségletét, illetve az, hogy a levelezésünket is ott szeretnénk kezelni, vagy esetleg maradunk a Gmail-es e-mail címünknél. Általában 2-3 GB-os tárhely kapacitást érdemes megcélozni, ha egy sima WordPress weboldal lesz rajta, levelezés nélkül.

  A domain és a tárhely közötti kapcsolatot úgy lehet elképzelni, mint egy telefonhívást. A domain név az a telefonszám, amellyel elérjük a kapcsolatot egy adott személlyel vagy céggel. A tárhely pedig az a telefonvonal, amelyen keresztül a kommunikáció zajlik a két fél között. Ahhoz, hogy elérjük a weboldalt, szükségünk van mind a domain névre, mind a tárhelyre.

  SSL tanúsítvány

  Az SSL tanúsítvány egy fontos biztonsági intézkedés a honlapok számára, amely segít a felhasználók adatainak védelmében az internetes kommunikáció során. Úgy titkosítja az információkat, hogy illetéktelenek ne tudják ellopni vagy megváltoztatni azokat. Például, ha egy felhasználó kitölt egy űrlapot vagy online vásárol egy weboldalon, az SSL titkosítja az adatokat, hogy azok biztonságban maradjanak.

  Az SSL tanúsítvány fontos, mert a Google és más keresőmotorok is figyelnek rá. A Google preferálja a biztonságos és titkosított weboldalakat a találati listájában. Ez azt jelenti, hogy ha egy weboldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, nagyobb eséllyel kerül előrébb a keresési eredmények között. Ez javítja a weboldal hitelességét és bizalmát a látogatók szemében, valamint védi az adatokat a rosszindulatú tevékenységektől.

  Összefoglalva, az SSL tanúsítvány fontos, mert segít megvédeni a felhasználók adatait, növeli a weboldal biztonságát és elősegíti a jobb helyezést a keresési eredmények között.

  Domain + tárhely + SSL tanúsítvány beszerzése, költségei

  A domain, tárhely és SSL tanúsítvány előfizetéses konstrukcióban érhető el számos szolgáltatónál ma Magyarországon. Díjuk általában változó attól függően, hogy milyen szolgáltatótól bérled őket, illetve milyen típusú és méretű csomagot választasz. Az árak jelentősen eltérhetnek különböző szolgáltatók között.

  A tárhely bérléskor figyelj nagyon oda, hogy rendelkezzen egy felhasználóbarát adminisztrációs felülettel, például cPanellel.

  A fenti „csomag” nagyságrendileg 20-25.000 Ft éves költségért máris munkára lehet fogni honlapunkhoz.

   #2 Szakértői támogatás költségei

   Ha nincs tapasztalatod a WordPress weboldal fejlesztésében, akkor szakértői támogatásra is szükséged lehet, ami szintén költséget jelenthet. Én mindig azt mondom, hogy egy weboldal akkor jó, ha „élő”, azaz bizonyos időközönként változik a tartalma. Ezt egy webáruháznál könnyebben el lehet képzelni, de egy bemutatkozó oldallal rendelkező vállalkozónál is érdemes a termék, vagy szolgáltatáspalettát igazítani, leírásokat frissíteni, esetleg az árat változtatni. A marketing eszközökről, mint például egy hírlevél feliratkozás bekötéséről már ne is beszéljünk. Összefoglalva tehát a honlapokat időnként érdemes frissíteni a látogatók élményének javítása, vagy a funkciók bővítése érdekében.

   A honlap karbantartását, rendszeres technikai frissítését is érdemes szakértőre hagyni, ugyanis minden update kockázatot rejt magában, és széteshet az oldal 1-1 ilyen esemény után.

   Az a javaslatom, hogy ha webdesignert választasz, mindenképp kérdezz rá, hogy mennyibe kerül, és mit tartalmaz a honlap rendszeres karbantartása nála. (Ha egyáltalán van ilyen szolgáltatása.) Ezen felül azt is, hogy mi a folyamata és a díja az esetleges tartalmi frissítéseknek. Fejlesztés előtt kérj be több ajánlatot, és ne csak a végösszeget nézd, hanem hogy mit kapsz azért az összegért. Ha nincs benne a hosszú távú rendelkezésre állás, érdemes mérlegelni akkor is, ha az egyszeri webfejlesztési költség kecsegtető.

   #3 Egyéb felmerülő, előbukkanó honlap költségek

   Jogi dokumentumok

   A jogi dokumentumok, amelyeket egy vállalkozónak fel kell töltenie a honlapjára, változhatnak attól függően, hogy milyen jogrendszerben működik és milyen tevékenységet végez. Az alábbiakban felsorolok néhány általánosan használt jogi dokumentumot, amelyeket érdemes lehet felvenni a honlapra:

   1. Adatvédelmi Nyilatkozat / Adatkezelési Tájékoztató: Ez a dokumentum részletezi, hogy a vállalkozás hogyan gyűjti, tárolja, használja és védi az adatokat. Az adatvédelmi nyilatkozatnak tartalmaznia kell információkat az adatgyűjtés céljáról, az adatokhoz való hozzáférésről, az adatok tárolásáról és védelméről, valamint a felhasználók jogairól az adatvédelem tekintetében.
   2. Impresszum: Az impresszum vagy céginformációk tartalmazzák a vállalkozás pontos adatait. Például: a vállalkozás neve, címe, adószáma, elérhetőségek, tárhely szolgáltató adatai stb. Ez a dokumentum segít azonosítani és elérni a vállalkozást. Azt, hogy milyen adatokat kell pontosan tartalmaznia, mindig meg kell nézni az Interneten.
   3. Sütik használatának tájékoztatója: Ez a dokumentum tájékoztatja a felhasználókat a honlap által használt sütikről, azok céljáról és hogyan lehet azokat kezelni vagy letiltani.
   4. Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF): Az ÁSZF a vállalkozás és a felhasználók közötti jogi kapcsolatot szabályozza. Tartalmazhat olyan információkat, mint a termékek/szolgáltatások leírása, árak, szállítási és fizetési feltételek, visszatérítési folyamat stb.

   Fontos megjegyezni, hogy a fent említett dokumentumok csak példák, és a vállalkozás tevékenységétől és jogi kötelezettségeitől függően további jogi dokumentumok is szükségesek lehetnek. Az egyes országok és jogrendszerük különböző követelményeket támaszthatnak, ezért mindig érdemes konzultálni egy jogi szakemberrel vagy szakértővel, hogy megfeleljen a vállalkozás a jogi előírásoknak.

   További költség lehet a fenti dokumentumok frissen tartásának díja.
   Végül, de nem utolsó sorban plusz költség lehet az esetlegesen fizetős WordPress sablonok, bővítmények díja

   Ez esetben tudnod kell, hogy számos ingyenes WordPress sablon és bővítmény áll rendelkezésre. Vállalkozásunk mindig törekszik a free megoldások alkalmazására, és fizetős WordPress sablont vagy bővítményt csak indokolt esetben javasol a Megbízónak.

   Ha szeretnéd meglepetések nélkül elkészíttetni honlapodat domain és tárhely bérléssel együtt, vedd fel velünk a kapcsolatot, és mindent elmondunk, amire számítanod kell.

   keress minket

   bátran!

   Sharing is caring...

   Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
   Írd meg nekünk bátran!

   A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

   Szólj hozzá!

   Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

   Scroll to Top