Kulcsszó kutatás 5 lépésben példával bemutatva

Üdv újra itt, az 5 perc SEO sorozat következő részében! A mostani bejegyzésben a kulcsszó kutatás témáját járjuk körbe egy példán keresztül. 

Tegyük fel, hogy van egy cégünk, ami akácból készít kerti kiülőket. Na de hogy is nevezzük ezeket? Szaletli? Pavilon? Pontosabban nem is az a kérdés, hogy hogyan nevezzük őket, hanem inkább az, hogyan keresnek rá az emberek a Google-ben. Hiszen a lényeg nem az, hogy mi mit gondolunk, hanem az, hogy kitaláljuk a potenciális vásárlóink gondolatait.

Kíváncsi vagy hogyan? Olvass tovább, mert a kulcsszó kutatással lerántjuk a leplet a keresésekkel kapcsolatos számokról!

A korábbi epizódokat a cikk alá navigálva találod meg. A kulcsszó fogalmát pedig a SEO alapfogalmakat tartalmazó blog bejegyzés #5 pontjában ide kattintva >>

Kulcsszó kutatás lépései

1. lépés - Vegyél egy papírt és egy tollat

Ezután kezdd el leírni azokat a szavakat és kifejezéseket, melyek kapcsolódnak a kerti kiülőhöz. Én megtettem 🙂 Tekints meg a lenti képet, ahol elkezdtem összegyűjteni a lehetőségeket. (Az egyes kombinációkat nem írtam végig, meglátjuk, mit dob ki a következő lépés…) 

Kulcsszó kutatás első lépés

2. lépés - Megnézzük, mit javasol a Google, és kibővítjük a kulcsszó kutatás listánkat

Következő lépésként semmi mást nem csinálok, csak elkezdem beírni a Google keresőbe a fenti szavakat, és egyszerűen megvárom a további javaslatokat.

A következő tételekkel bővítettem a fenti listámat: szaletli fából, kerti kiülő fából, kerti kiülő szett, kerti pavilon fa, pavilon fából, kerti pavilon fából, rönk kerti bútor, rönk pavilon, nádtetős kerti kiülő.

3. lépés - Megnézzük, a további javaslatokat az oldal alján a szimpatikus kulcsszavakra

Tehát ugyanúgy beírod a Google keresőmezőbe a szót vagy kifejezést, csak most nyomsz egy Enter-t. Az oldal aljára görgetve találod a további javaslatokat.

Elég sok már az opció, ezért ezt ha úgy döntesz, elegendő csak a fő kulcsszavakra megnézned a javaslatokat, az is rendben van.

A következő kulcs kifejezésekkel bővült a listám: rönk szaletli, rönkfa bútor, rönkfa bútor nádtetővel.

4. lépés - Google ADS, avagy rántsuk le a leplet a számokról

Számos olyan online eszköz áll rendelkezésünkre, ami megmutatja, hogy adott szóra vagy kifejezésre mennyien keresnek egy hónapban, és mekkora a verseny.

Ez lesz nekünk az origó.

És most jön a lényeg: igyekezzünk olyat választani, melyre sok keresés van havonta, és alacsonyabb a verseny. 

Utóbbi (azaz az alacsony verseny) sokszor „szép álom…” Ha magas ez az érték, akkor is bevállalható az adott kulcsszó, csak akkor mindenképp figyeljünk, hogy magas legyen a havi keresések száma.

Ezen felül nagyon hatásos tud lenni a „long tail”, avagy hosszabb kulcs kifejezések használata. Long tail lehet például ez: „hogyan kell megpucolni az ananászt?”.

Az  egyik legelterjedtebb tool a Google ADS kulcsszó tervezője, én most ebből mutatok példát. 

A Google ADS rendszerén túl a SEMRush, Ahrefs és Ubersuggest is mind-mind kiváló megoldásnak bizonyulnak. Bátran keresd meg a Neked megfelelőt.

Sokszor elegendőek a korlátozott feature-ökkel megáldott ingyenes verziók ezekből, szakértőknek viszont kötelező szerintem komolyabb megoldás.

Üdv a Google ADS rendszerében

Az Eszközök és Beállítások / Kulcsszótervező menüpont megnyitásával, majd az „Új kulcsszavak keresése” opció kiválasztásával lehetőségünk van elkezdeni beírni a szavakat. Limitált darabszámot enged egyszerre, de ha végigpörgetjük az összeset a keresésben látni fogjuk, melyik a megfelelő.

A fenti képen láthatod az első keresési etap eredményét. A kerti pavilon kifejezést ilyen formában kiejteném, mert habár sokan keresnek rá, tág foglalom és nem konkrét. Ezt alátámasztja még az is, hogy ha beírom ezt a kifejezést a Google-be, és megnézem a képtalálatokat, nem azt mutatja, amire gondolok.

Amennyiben a magas keresési szám nem hagy nyugodni, van rá megoldás.  „Long tail” verzióban használnám pl. nádtetős, vagy rönk kifejezéssel bővítve, persze ha jók a keresési számok hozzá. 

Haladjunk tovább. Amire relatív, a többihez képest kevesen keresnek, azokat is kiejteném. Versenyben marad tehát a kerti kiülő, a szaletli, és a kerti pavilon kibővített verzióban.

Így kell végigzongorázni a kulcsszó ötleteken. (Esetünkben reménykedni, hogy találunk egy olyat, melyre több ezer keresés van havonta, viszont alacsonyabb a verseny.)

5. lépés - Szövegek, és egyéb tartalmak kulcsszóra hangolása

A példánál maradva ha mondjuk ács vagy, és ilyen szaletliket árulsz, érdemes mondjuk egy bemutatkozó, vagy landoló oldalt készíttetned, ami a 4.lépésben kiadott nyertes kulcsszóra, vagy kulcs kifejezésre van hangolva. 

Hogy mit és hogyan kell hangolni, az a következő 5 perc SEO rész témája lesz.

Ne izgulj, ha elrettentőnek találod a fentieket...

Ez a bejegyzés nem feltétlenül arról szól, hogy állj neki magad a kulcsszó kutatásnak (persze az tök jó, ha mégis meg tudod tenni), hanem inkább arról, hogy átlásd a történetet. Vagy ha megbízol valakit a feladattal, tudd, hogy mit várhatsz, és hogy reális-e adott szolgáltatás árazása.

Amiről viszont legközelebb fogok beszélni, jobban érinthet. Hiszen ha lezajlott a kulcsszó kutatás, és kezedben van egy kulcsszó-lista weboldalad témáira, a szövegeket és tartalmakat már könnyebben rá tudod ezekre hangolni. Tarts velem akkor is.

Tetszett a cikk? Oszd meg bátran, hátha más is talál benne hasznos információt.

Kérdésed adódott a témával kapcsolatban? A komment részben felteheted, és amint tudok, válaszolok rá.

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top