SEO linképítés gyorstalpaló

Az Online Marketing Percek mai részében a linképítés témáját fogom nagy vonalakban körbejárni. Beszélek majd arról, mi a belső- és a külső linkek jelentése, mi az a horgonyszöveg, és hogy ennek az egésznek mi az értelme a Google szempontjából. Bele is vágok, hiszen csak pár percünk van tanulni. 🙂

Mi az a belső link?

A belső link olyan hivatkozás, amely a weboldaladon belül található, és szintén egy, a honlapodon lévő tartalomra mutat. Ez lehet egy aloldal, egy blog bejegyzés, webshop esetében egy adott kategória, vagy termék. Például ha ez itt egy belső link, és rákattinthatsz láthatod, hogy ebből a bejegyzésből a saját főoldalamra navigál. Érdemes minden belső linknél megfontolni, hogy új böngésző ablakban nyíljon meg a tartalom, vagy sem.

Mi az a külső link?

A külső link, más néven backlink egy olyan hivatkozás, mely egy teljesen más weboldalról mutat például a miénkre. Minőségi linkeket szerezni weboldalunkra nem mindig egyszerű, viszont érdemes foglalkozni vele, ugyanis igen jelentős keresőoptimalizálás szempontjából. Ezen felül saját honlapunkról is hivatkozhatunk kifelé, például én most a wikipédia „backlink” című bejegyzésére.

Mi az a horgonyszöveg?

A horgonyszöveg egy olyan szó, kifejezés vagy szövegrészlet, amire a linket tették. Érdemes sokat mondó horgonyszövegeket alkalmazni. Mondok egy példát. Készítek most egy belső linket az előző bejegyzésemre: itt találjátok a Képek optimalizálása című blog bejegyzést, ahol megtudhatjátok, miért olyan fontos erre is figyelni a honlap SEO kapcsán.

A linképítés pedig az a tevékenység…

amely során

  • belső link hálózatot építünk ki saját weboldalunkon,
  • kifelé mutató, külső linkeket is elhelyezünk, ha szükséges bizonyos forrásokra hivatkozni (itt kihangsúlyoznám, hogy nagyon figyeljünk arra, hogy megbízható legyen a külső link által hivatkozott weblap),
  • valamint megpróbálunk hiteles külső linkeket szerezni, melyek a mi honlapunk valamely tartalmára mutatnak.

Érdemes kicsit elmélyedni a külső linkek világában

Ezért javaslom elolvasásra az Off-site SEO-ról szóló blog bejegyzésemet, ahol gyakorlatias tanácsokat is találhatsz a hasznos külső linkekkel kapcsolatban.

Oké, de ez akkor most on-site vagy off-site SEO?

A válasz az, hogy mindkettő. Amikor a saját honlapunkon belül garázdálkodunk, és a belső linkhálózatot építjük, az on-site, ellenkező esetben pedig off-site SEO.

Mit kezd ezzel az egésszel a Google?

A Google azt nézi, hogy melyik oldalra mutat a legtöbb link. Amelyiknél azt látja, hogy sok másik site hivatkozik rá, relevánsnak ítéli meg, és úgy értékeli, hogy ezen valami igen fontos tartalom lehet.

A fentiek alapján a belső linképítés az a terület, ahol lehet stratégiázni: amelyik oldaladat szeretnéd fókuszba helyezni, arra hivatkozz a többiről legtöbbet.

Zárszóként egy egy jó linképítés példa

Összefoglalva tehát úgy kell elképzelni a linkhálózatot, mint Magyarország vasúti térképét. Nagyon sok település össze van kötve egymással, viszont a legtöbb járat Budapestre érkezik. Belső útvonalak (belső linkek) tekintetében tehát Budapest a legkiemelkedőbb. Sőt, ide nemzetközi járatok is érkeznek (külső linkek), ami tovább növeli az oldal erősségét.

Magyarország_vasúti_térképe_ananaszdesign linképítés png

Örülök, hogy ma is velem tartottál. A következő részben elkezdünk a Facebookról beszélni, mint Online Marketing eszközről. Lesz szó posztokról, ideális képméretekről, kreatívokról, hirdetésekről, és sok minden másról. Tarts velem! 🙂

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Scroll to Top