SEO stratégia 2021 – Felkészültél a versenyre?

Post update: 2021.08.06.

“A Google 2020. november 10-én bejelentette, hogy az új Page Experience (Felhasználói oldal-élmény) algoritmus hivatalos indulási dátuma 2021 május. “ (forrás ite.hu). Update: az alapalgoritmus frissítés két lépcsőben valósult meg, az egyik 2021 júniusában, a másik júliusban.

Felkértem egy közös kutatási és cikk írási munkára Szűcs Mátét a features.hu marketingtechnológiai cégtől, hogy járjunk utána a 2021-es SEO stratégia irányvonalainak.

Weboldal keresőoptimalizálás honlap SEO stratégia

A 2020-as év nagyon sok kis- és középvállalkozást terelt az online térbe, nem nehéz hát kitalálni, hogy a verseny is erősebb lett. Két lehetőség van érvényesülni: 

A keresőoptimalizálás területe alapból egy nehéz téma, ami ráadásul folyamatosan változik kisebb-nagyobb mértékben. A rangsorolási algoritmusba egyre inkább beszivárgó Mesterséges Intelligencia pedig még szubjektívebbé teszti ezt a területet. Pontosan ezért gondolom azt, a közös munka csökkenteni tudja a szubjektív meglátások arányát, és növelni a széles látókört.

Nem lesz egyszerű dolga annak, aki a keresőoptimalizálásba fog, hiszen immáron nem lesz elég egy gyors weboldal, vagy néhány kulcsszó az érvényesüléshez.

Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb dolgokat, melyeket szerintünk érdemes tudnod 2021-ben keresőoptimalizálás témában.

Tartalomjegyzék

Page Experience - avagy “Oldal élmény” - a legfontosabb tényező a felhasználó szempontjából

A page experience lényegében azt a kényelmet jelenti, amivel a látogató találkozik weboldalunkon, amikor böngészi azt – tehát amikor interakciókat végez. Ez lehet görgetés, kattintás, egyéb navigálás. 

Feladatunk webfejlesztőként az, hogy úgy optimalizáljuk a honlapokat, hogy azok mind laptopról (asztali nézetben), mind mobilról kényelmesek és egyértelműek legyenek.

Íme néhány konkrét tanács az oldal-élmény maximalizálásához:

Core Web Vitals - a 2021-es SEO stratégia egyik alapja

A Google a 2021-es évben egy új rangsorolási tényezőt vezet be, ami magában nem egy szokatlan dolog, az már meglepőbb, hogy közismertté tették a koncepció részleteit.

De mi is az a Core Web Vitals?

A koncepció a Google kezdeményezése, melynek középpontjában a felhasználói élmény növelése áll. Ezt leginkább a weboldalak teljesítményének javításával, azon belül is a betöltési sebesség gyorsításának “kikényszerítésével” szeretnék elérni.

A Web Vitals több tényezőre bontva elemzi a weboldal teljesítményét. Alapvetően három új mérőszámról beszélünk, amit figyelembe kell vennünk, ha a weblapunk sebességéről van szó. 

A három mérőszám a következő:

Largest Contentful Paint (LCP): Ez a mérőszám a legnagyobb méretű kép, vagy szövegblokk betöltési sebességét méri.

First Input Delay (FID): Az interaktivitás mérőszáma. Leegyszerűsítve azt mutatja meg hogy mekkora idő telik el a felhasználói interakciótól az oldal reakciójáig. 

Cumulative Layout Shift (CLS): Az oldal vizuális stabilitását méri. Azt figyeli, hogy az egyes weboldalt alkotó elemek mennyire mozdulnak el a helyükről a betöltés során.

Ha szeretnéd megismerni, hogy a saját weboldalad milyen mutatókkal rendelkezik, akkor használd a Google PageSpeed Eszközét, ahol tanácsokat is találhatsz az egyes mutatószámok javítását illetően. Íme egy példa:

Core Web Vitals SEO stratégia 2021 ananász design
1.ábra: Page Speed Insights eremények egy weboldal vonatkozásában

Ezen felül a Search Console fiókodban is bővebb információhoz juthatsz a fenti számokról.

E-A-T - továbbra is fejlődik a “mutasd mit tudsz” szemlélet

Az E-A-T három angol szó rövídítése – expertise, authoritativeness, and trustworthiness; magyarul szakértelem, hitelesség és megbízhatóság.

Jöjjön egy példa, mielőtt megnézzük, hogy is lehet megfelelni ennek a Google irányzatnak – amihez kapcsolódóan útmutató is van arról, hogyan lehet leginkább megvalósítani a követelményeket.

Az E-A-T minden lekérdezésnél fontos, és vannak olyan esetek, melyeknél kifejezetten lényegesek.

Ha csak aranyos macskák képeit keressük, akkor az E-A-T valószínűleg nem számít annyira. A téma szubjektív, és vélhetően semmilyen problémát nem okoz, ha látsz egy olyan macskát, amelyet nem gondolsz aranyosnak.

Ha viszont azt keresed, hogy a terhesség alatt lehet-e aszpirint szedni, akkor az E ‑ A – T kétségtelenül fontos. Ezért lényeges, hogy minden tartalmat megfelelő fenntartással olvass.

Mindezen felül a Google az E-A-T irányelvek segítségével igyekszik előrébb sorolni azokat a tartalmakat, melyek vélhetően pontosabbak és hitelesebbek.

A pontatlan, hibás vagy félrevezető tartalmak nem csak kellemetlenséget, hanem nagyobb problémákat tudnak okozni.

Hogyan javíthatod weboldalad az E-A-T szempontjából?

 És most térjünk vissza a tartalomhoz és a kulcsszavakhoz a következő pontban.

Refocus - avagy tartalom és kulcsszavak felülvizsgálata a felhasználó szemével

"Egy nagyszerű SEO stratégiának mindenek előtt azzal kell kezdődnie, hogy a weboldal tulajdonosa elkezd a felhasználó szemével nézni, és felteszi magának a következő kérdéseket: a honlapon lévő tartalom valóban értékes? Megbízható a képviselt márka? Könnyen használható a weboldal - kiváltképp mobilon?"

Mit értünk tehát SEO esetében “Refocus” alatt? 

Azt, időről időre górcső alá kell venni a keresési szándékokat.

A 2020 az internet szempontjából korántsem volt állóvíznek mondható.

Aki eddig nem vásárolt a neten, az most valószínűleg megtette. És aki eddig csak offline értékesített, azt pedig elképzelhető, hogy kiköltözött a netre.

Tegyük fel, hogy 2020 januárjában kiválasztottál egy jónak tűnő kulcsszót terméked vagy szolgáltatásod értékesítésére. Szimpatikus volt, mert viszonylag magas keresési számmal, és közepes versennyel kecsegtetett. (Remek forrás ehhez a Google Ads kulcsszó tervezője, ami ráadásul ingyenes is).

Mi történt? 1 év leforgása alatt megjelent x db konkurencia ugyanarra a termékre.

Milyen kulcsszavakra optimalizálj?

Ezen kérdés megválaszolásához először is tűzd ki célul azt, hogy megtudd,mik a felhasználók kérdései, problémái. Milyen dolgokra keresik a választ?

Ha megérted, sőt megtanulod a viselkedésüket, és a teljes tartalmat erre hangolod, a siker nagy valószínűséggel bekövetkezik.

Ezzel kapcsolatban nekünk, SEO szakértőknek is akad majd feladat, hiszen muszáj lesz kilépni a az általunk bevált legjobb gyakorlatokból és megszokásokból álló keretekből, és a technikai dolgok mellett (mint például a meta címek, és meta leírások gyártása) különös figyelmet fordítani a felhasználók keresési szándékaira hangolt tartalmak gyártására.

A 2021-es SEO stratégia egyik fontos célja a versenyképes tartalom gyártása weboldalad minden egyes oldalán és blog bejegyzésében, a felhasználók tájékoztatásának maximalizálásával.

Lokális SEO - a Google Cégem fiók fontossága
SEO stratégia szempontjából

A Google fejlődésével együtt egyre fontosabb szerepet kap a lokális seo. Hogy mit is értünk ez alatt? A Google szerkezete folyamatos változás alatt áll, a szöveges találatok mellett már különféle snippet-ek is megjelennek. 

Mi a snippet? A keresési találat egy része; a cím után, de még az URL előtt található.

Ezek lehetnek videókat ajánló dobozok, térkép, Google Shopping kártyák, podcast kártyák és még rengeteg más típus. Ez azt eredményezi, hogy egyre több “zero click” keresést tapasztalunk. Ezek azok a keresések melynek során a felhasználó megtalálja a keresett információt anélkül, hogy rákattintana bármelyik találatra.

Itt jön képbe a lokális seo, ugyanis itt kiemelten nagy hatása van a snippeteknek. 

Biztosan te is szeretnéd megszerezni azokat a felhasználókat akik adott földrajzi területen belül keresnek. Ennek leghatékonyabb módja a három, a találatok közt előkelő helyen megjelenő térképes találatba, az úgynevezett a “local pack”-ba bekerülni.

Ennek legelső lépése egy Google Cégem fiók létrehozása. Ez a profil lesz gyakorlatilag a vállalkozásod online kirakata a Google találatai közt. Ha közvetlenül a vállalkozásodra keres valaki, akkor a jobb oldali sávban az itt megadott információkat láthatja a felhasználó. Ingyenes és gyors a regisztráció folyamata. Ha még nincs My Business profilod akkor kezdj bele itt.

Lokális SEO local SEO Google Cégem

Strukturált adatok, azaz a fontos részletek

Ha már snipppet-eknél tartunk érdemes szót ejteni, hogy hogyan szerezhetsz meg egy-egy ilyen különleges pozíciót a keresőn belül, ugyanis a Google egyre gyakrabban jeleníti meg ezeket a hagyományos szöveges találatok helyett. 

Sokszor nem kell hozzá más, mint egy youtube-ra feltöltött videó, vagy egy megfelelően tagolt szöveg. Viszont vannak olyan kategóriák melyekbe csak strukturált adatok használatával lehet bekerülni. Talán a leggyakoribb ezek között a receptek és a lenyíló kérdések és válaszok doboz.

Ahhoz, hogy ezeket a helyeket megszerezhesd, ahhoz a megfelelő formában kell tudnod átadni a Google számára a weboldaladon található információkat. Ehhez a weboldal HTML kódját kell egy szabályrendszer szerint kiegészítenünk

Ez elsőre valószínűleg bonyolultan hangzik, azonban ha valamilyen tartalomkezelő szoftvert használsz, mint amilyen a WordPress is, akkor ezt megvalósíthatod néhány kattintással. A legtöbb SEO WordPress bővítmény már mind fel van vértezve ezzel a lehetőséggel, így néhány kattintással elláthatod az adott aloldalt a megfelelő formázással.

Struktúrált adatok google seo stratégia

Nagyobb verseny az organikus helyekért
a webshopok közt

Részben a covid-nak köszönhetően, de érezhetően megnőtt az érdeklődés a webshopok fejlesztése iránt és sok kategóriában (főleg PPC és SEO) érezzük a verseny valamilyen fokú erősödését. Sokan csak a mostani gondterhes időkben ismerték fel, hogy szükségük van egy online felületre is a hagyományos fizikai lokációjuk mellett. Értjük ez alatt az új felületek bevezetését, valamint a SEO stratégia kidolgozását és kivitelezését.

A verseny azonban a már régebb óta jelenlévő vállalkozásokat is fejlődésre készteti egy nagyobb szeletért az organikus tortából – ezért kevésbé közismert SEO technikákat is alkalmaznak.

Ilyen a témaspecifikus videós tartalmak készítése, mely előkelő helyen jelenhet meg a Google találatai közt egy-egy snippet formájában. 

A 3D-s kiterjesztett valóságra (AR) alapozó alkalmazásokat is ide sorolhatjuk. Ha a terméked rendelkezik 3D-s modellel, akkor az a Google Shopping találatai közt, a termék kártyáján is feltüntetésre kerülhet, kiemelkedve azt a többi találat közül.

Ide sorolhatjuk még a schema markup-ok (azaz struktúrált adatok) megjelenését, melyről egy fentebbi bekezdésben már említést tettünk.

Optimalizálás a hangalapú keresésekre

Ez főleg az angol nyelvterületen tevékenykedők számára lesz fontos információ, de mindenképp meg kell említenünk a SEO stratégia kidolgozása kapcsán. 

A hangasszisztensek (Apple Siri, Amazon Alexa, Google Assistant) és az azokkal kompatibilis eszközök rohamos terjedésének köszönhetően, az utóbbi években a keresőoptimalizálásnak egy egészen új ága kezdett kibontakozni. 

A hangalapú keresésekre különös figyelmet kezdtek fordítani főleg a tengerentúlon, hiszen az amerikai háztartások már közel felében található legalább egy hangasszisztenst tartalmazó eszköz.

Hogy hogyan érdemes belekezdeni a tartalmaink ilyen irányú optimalizálásába? 

Három trend van ami gyakori jellemzője a hangalapú kereséseknek. 

Az első az az, hogy jóval hosszabbak a search query-k, azaz hosszabbak a “keresést indító szövegek”, hiszen itt természetesen módon teszünk fel kérdést (Például: “Mikor kell metszeni az almafát?”), és nincsenek olyan tényezők sem, mint az automatikus kiegészítés. 

A másik a lokális keresések kiemelkedése. Mivel a mobil eszközök döntő többsége rendelkezik asszisztenssel, nem meglepő, hogy az emberek menet közben ezt használják egy-egy a közelben lévő hely, szolgáltatás megtalálására, vagy információ keresésére. 

A harmadik jellemzője ezeknek a kereséseknek, az az, hogy a felhasználó azonnali választ vár. Legtöbbször nem akarnak weboldalakon, vagy mobil appokban navigálni. Egy egyszerű kérdésre azonnali választ szeretnének látni a mobil kijelzőjén, vagy a hangszórókon keresztül hallani.

További jelentős tanácsok a SEO stratégia terén

Van itt még néhány dolog, melyek csekklista szerűen érdemes még átfutni, hiszen ezek is igen nagy jelentőséggel bírnak.

Tetszett a cikk?
Úgy gondolod, másnak is hasznos lehet?

Ha igen, oszd meg bátran a közösségi csatornákon!

Facebook
LinkedIn

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük