Shoprenter vs. WordPress webshop – a nagy összehasonlítás 2023

Ez a cikk pont neked szól, ha

Webshopot szeretnél, vagy meglévő webáruházad megújításán gondolkodsz.
Shoprenter webshop WordPress webshop

Amikor egy vállalkozó az interneten szeretné árulni termékeit, és elkezd utánajárni a lehetőségeknek, biztosan belefut a Shoprenter vagy a WordPress webshop kifejezésekbe.

Ebben a cikkben egy szubjektív, ám szakmai és személyes tapasztalatokon nyugvó összehasonlítást olvashatsz. Bízom benne, hogy segíteni fog adott esetben eldönteni, melyik a legmegfelelőbb webshop motor számodra. De előbb tisztázzuk az alapfogalmakat.

Mi az a webshop motor?

A webshop motor lényegében a webáruház alapja, mozgatórugója. Biztosítja az alapvető webshop funkciókat, például azt, hogy lehessen vásárolni. Többféle létezik belőle. Cikkünkben egy nyílt forráskodú változatot, azaz a WordPress/WooCommerce-t, valamint egy bérelhető konstrukcióban elérhető lehetőséget, a Shoprentert fogjuk összehasonlítani.

Mi a WordPress és a WooCommerce?

A WordPress egy olyan tartalomkezelő- vagy keretrendszer, mely segít abban, hogy ne kelljen rengeteg kódot írni, amikor egy weboldalt szeretnénk készíteni. 

A WooCommerce egy, a WordPress rendszerbe telepíthető ú.n. bővítmény, mely az installálás után lehetőséget biztosít a klasszikus webshop funkciók eléréséhez. Ilyen például a termékkategóriák létrehozása, termékek feltöltése, szállítási és fizetési módok beállítása, regisztráció lehetősége, kosár- és pénztár beállítások, stb.

Mi az a Shoprenter?

A Shoprenter egy bérelhető webáruház motor. Magyar fejlesztés, ahol havidíjért cserébe lehetőség van saját webshop kialakítására, testreszabására úgy. hogy az alapokat biztosítja a rendszer. A Shoprenter ezen felül adja hozzá a tárhelyet, a rendszer frissítéseket, az ügyfélszolgálatot, és még sok más dolgot, melyet alább ki fogok fejteni.

És hogy miért lesz érdemes végigolvasnod a cikket? Mert amellett, hogy rengeteg plusz infót kapsz az egyes megoldások kapcsán, a végén eloszlatok jó néhány tévhitet – többek között azt, hogy létezik ingyenes megoldás. Mert nem. De minden világossá válik majd, ha tovább görgetsz.

Az elemzés során pontszámokkal értékeltem a rendszereket bizonyos szempontok alapján. Szeretném felhívni a figyelmet hogy ez egy szubjektív megítélés, mely közvetlen tapasztalaton és műszaki szempontokon alapszik.

1.szempont

Egyedi webshop design megvalósítása

5/5

WordPress (WooCommerce) webshop

A WordPress jelenleg több, mint 5000 sablonnal rendelkezik. És habár vannak közte kevésbé használhatóak, azért kimondhatjuk, hogy közel ennyi lehetőségünk van a webáruházunk alap design-jának kialakítására. Nem beszélve arról, hogy még a WordPress sablon választáson túl is szinte végtelen azon variációk a száma, ahogy elrendezhetjük és „kiszínezhetjük” honlapunkat.

WordPress esetén megjelenítés és egyedi design megvalósíthatóság kapcsán határ a csillagos ég. Ezért kapott maximális pontszámot.

3/5

Shoprenter webshop

A Shoprenter rendszerben jelenleg 10 sablon közül lehet választani. Mobilbarát kinézet szempontjából ez a szám inkább csak 7.

Itt is lehetőség van adott vállalkozás vagy cég arculatára szabni a megjelenést, ám sokkalta korlátozottabb az egyes tartalmi modulok kinézetének személyes igényekhez történő illesztése.

És habár néhány szín és kép beállítható pár kattintással, alapvetően minden testreszabást CSS kódolással kell kiegészíteni. Ez az ára annak, hogy ne legyen teljesen olyan a kinézete a honlapnak, mint a korlátozott számú sablonok közül az egyik annak esélyével, hogy ugyanolyan lesz, mint a konkurenciáé.

Nem, illetve csak nagyon körülményesen, vagy magasabb csomagra történő előfizetéssel (árakról is beszélünk lejjebb) lehet extra megjelenéssel kapcsolatos modulokat beilleszteni.

Például nem annyira megoldható, hogy a nyitólap tetejére (bannerként) videót tegyünk. Ezt pedig egy WordPress honlap már rég tudja.

Összességében ugyanakkor azt mondanám, hogy ha megfelelő szakértő kezébe kerül a webáruházunk –amiből azért gazdagon van választék– nagyon klassz és kreatív megoldásokkal lehet egyedivé tenni egy „sablonosan” indult webshopot.

2.szempont

Szakértői (fejlesztői) felhozatal és support

3.5/5

WordPress (WooCommerce) webshop

WordPress szakértővel „Dunát lehet rekeszteni” ma a piacon, ami azért jó, mert van választék – és egyben választásunk árazás kapcsán. Vagy csak szimplán a tekintetben, mely szakemberrel van meg a „kémia”, és kivel nincsen.

Ezek a szakértő kollégák már rég nem a sötét szobában ülő fejlesztők, hanem webdesign képzettséggel és szemüveggel rendelkező kreatív szakemberek is.

Ugyanakkor ezen a ponton hívnám fel a figyelmet arra is, hogy tudásban hatalmas a szórás. Úgy válassz szakértőt, hogy megbizonyosodsz a következőkről:

  • megérti, hogy nem ez a szakterületed és képes konyhanyelven elmondani technikai témákat,
  • ha megáll a weboldalad, felveszi majd a telefont,
  • a fenti elkerülése céljából rendszeresen karbantartja a webshopot,
  • és képes helyreállítani a rendet – akár kódokban „turkálva”, ha erre van szükség.

Magyarán empatikus, lelkiismeretes és műszaki vénával ellátott.

Azért csak a 3,5 pont, mert ebben az esetben nagyon magas a fejlesztői kitettség. Tehát ha a szakértő kolléga úgy dönt, pályát módosít, vagy megszakítja veled a kapcsolatot, új WordPress szakértő után kell nézned. Nem lehetetlen, hogy átveszi valaki a honlapod (sőt, igazából elég nagy rá az esély), de számolnod kell bizonyos költségekkel az átvétel és első rendberakás kapcsán.

5/5

Shoprenter webshop

A Shoprenter szuperül kialakította a support rendszerét. És habár itt is járhatsz pórul egy melléfogással választott szakértő kapcsán (ami ugye plusz költségekkel járhat), alapvetően van egy védőhálód. Ez pedig nem más, mint a Shoprenter központi ügyfélszolgálata. Tehát ha a szakértő alvállalkozók jönnek-mennek is, mindig marad egy telefonszám, ahol segítséget kérhetsz.

Az ügyfélszolgálat rendelkezésre állása mellett minden Shoprenter webshoppal rendelkező vállalkozó jogosult belépni a „Shoprenter Klubba”, mely egy támogatói Facebook csoport.

3.szempont

Felhasználói (nem vásárlói) kezelhetőség

3/5

WordPress webshop

Ha vászontáskát varrasz, krémeket keversz, lekvárokat főzöl, és nincs technikai vénád (illetve nincs olyan, aki ebben adott esetben támogasson), akkor nem ajánlom első körben a WordPress-t.

Habár a termékek kezelése alap szinten viszonylag gyorsan elsajátítható, de egy kiszállítási díj növelés, banner kép csere már 99%-ban fejlesztői munka lesz (tehát fizetős megoldás).

5/5

Shoprenter webshop

A Shoprenter adminisztrációs felülete egyszerű és 100% magyar nyelvű. Nincs különösebb nyoma technikai dolgoknak, nagyon nehezen lehet „mellékattintani”, és teljesen egyértelmű egy akció beillesztése vagy egy szállítási díj módosítása.

Ráadásul elakadás esetén a Shoprenter ügyfélszolgálat is rendelkezésre áll, nem kell azonnal a fejlesztőhöz szaladni. Sőt, aki szívesen keres az interneten segítséget, az sok-sok megoldást talál a Shoprenter tananyagai között.

Kezdőknek tehát szívből ajánlom ezt a megoldást.

4.szempont

Keresőoptimalizálás (SEO)

5/5

WordPress (WooCommerce) webshop

Kétség sem fér ahhoz, hogy a WordPress weboldal keresőoptimalizálás szempontjából szuper jó alap. SEO bővítményei remek megoldásokat kínálnak a kulcsszavak beállítására, szövegek elemzésére a Google szempontjai szerint, és egy csomó egyéb finomságra.

Ha őszintén és komolyan kellene a SEO-ról nyilatkoznom azt mondanám, hogy ezt is haladóknak ajánlom. Hiszen a rendszeres, keresőbarát szöveg gyártása, linképítés, honlap sebesség optimalizálás és rendszeres látogatottság elemzés korántsem „beginner” szint. A SEO költséges (ha kiadjuk, márpedig elég speciális terület ahhoz, hogy ne adjuk ki), így az igazán elkötelezetteknek javasoljuk.

3.5/5

Shoprenter webshop

A Shoprenterben van néhány keresőoptimalizálással kapcsolatos beállítás, de sokkal jobban meg van kötve egy SEO szakember keze, mint WordPress esetben. Nem lehet például különböző megoldásokkal gyorsítani a honlapot, nem lehet új generációs, optimalizált méretű képeket feltölteni, és nem lehet szövegeket automatikusan elemezni, vajon sikeresen hangoltuk-e rá a hőn áhított kulcsszóra.

Cseles SEO szakemberek persze a szöveg ellenőrzését Shoprenteren kívül saját eszközeikkel meg tudják tenni, de ez még kevés.

Mindazonáltal van néhány SEO beállítás, amely ötvöződik az egyszerű, és felhasználó barát adminisztrációs felülettel. Ennek eredményeként a SEO beállítások tekintetében „beginner” szint abszolút jól került kivitelezésre – tehát amit a Worsdpress-ben bonyolult megcsinálni és fejlesztőt igényel, itt az orrunk előtt van konyhanyelven megfogalmazva.

Példa

Ahhoz, hogy egy termékhez beírjuk a Google találati listán megjelenő ú.n. meta címet és meta leírást (magyarázat itt >>), a WordPressben egy plusz bővítményt kell telepíteni és beállítani, míg Shoprenterben a termékadatoknál beírható oly egyszerűen, mint például a raktárkészlet vagy a termékleírás.

5.szempont

Ár

4/5

WordPress webshop

Maga a WordPress, és a WooCommerce is (ami technikailag egy bővítmény) ingyenes. És az a baj, hogy sokan itt meg is állnak, és ezen a ponton döntenek emellett a megoldás mellett

De én most tovább mennék, íme a plusz költségek WordPress webshop esetén:

  1. Éves díjak: domain, tárhely és SSL tanúsítvány (ettől lesz „kis lakat” a weboldal címe előtt, amikor beírod a böngészőbe), esetlegesen WordPress sablon
  2. Fizetős WordPress bővítmények – amibe teljesen simán belefut az ember már a fejlesztés során is pl. ha egy utánvét plusz díjat rögzítene
  3. Rendszeres honlap karbantartás, webshop összetevők frissítése (fejlesztői díj)
  4. Bármilyen termékinformációk módosításán túlmutató változtatás (fejlesztői díj)
  5. Kérdés esetén support (fejlesztői díj)
3.5/5

Shoprenter webshop

A Shoprenter egy bérelhető rendszer, tehát bérleti díja van. 

Ez a díj attól függ, melyik csomagajánlatukra fizet elő a vállalkozó, cégvezető.

A bérleti díj magába foglalja a tárhely és SSL tanúsítvány díját, és az ügyfélszolgálat korlátlan támogatását.

Nem tartalmazza viszont a domain bérlés költségét, a kezdeti  és későbbi személyre szabást, termékfeltöltést és beállításokat, mely szintén fejlesztői költségként realizálódik induláskor.

összegfoglalás

Azért szeretjük...

5/5

WordPress webshop

5/5

Shoprenter webshop

Amit hiányolunk...

WordPress webshop

Shoprenter webshop

Akár a WordPress-t, akár a Shoprentert választod tudnod kell, hogy nincs ingyenes megoldás. Minden esetben fejlesztési, és fenntartási (rezsi) költséggel kell kalkulálnod.

Az a javaslatom, hogy mindig hosszú távon gondolkodj és tervezd meg a honlapoddal kapcsolatos költségeket. 

Bízom benne, hogy a fentiek nyújtanak némi támogatást a döntésedben.

Sok sikert kívánok, és kérdés esetén írj kommentet, vagy tedd fel azt elérhetőségeink valamelyikén, és amint tudunk, válaszolunk!

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top