Weboldal készítő programok és megoldások: WordPress, egyedi vagy ingyenes

Manapság aki saját honlapot szeretne magának vagy vállalkozásának, számtalan lehetőség és kinézet közül választhat. Vannak kifejezetten blog írásra, ingatlanok eladására vagy apartman foglalásra szakosodott sablonok. De az első kérdés mégsem ez, hanem hogy milyen weboldal készítő programok érhetőek el – sőt tovább megyek: hogyan valósítható meg a honlap készítés INGYEN? Jogosan merül fel ez a dolog, hiszen aki már nézelődött ebben a témában, biztosan kapott jó néhány reklámot is az „arcába” a „kihagyhatatlan” lehetőségekről.

Már korábban is jelent meg cikk honlapomon „kollégák” tollából – és most megint egy ilyen következik. Büszke vagyok arra, hogy weboldalamon vendégcikkek is helyet kapnak, hiszen rendkívül szerteágazó a webdesign és SEO területe, és biztos vagyok abban, hogy rengeteget tanulhatunk egymástól ilyen formában (is). Fogadjátok szeretettel Szűcs Máté cikkét, aki a Features.hu egyik alapító tagja. Vágjunk is bele…

Tartalomjegyzék

Manapság szinte egyetlen vállalkozás sem engedheti meg magának, hogy ne legyen jelen az online térben. Akár egy cukrászdát, akár egy nagyvállalatot vezetsz, az internet rengeteg lehetőséget biztosít vállalkozásod eredményességének növelésére.

Ha ezt a cikket olvasod, akkor ezt már Te is felismerted és azon gondolkodsz, hogy hogyan is vágj bele. Én úgy gondolom, hogy érdemes egy saját weboldal létrehozásával kezdeni. Hogy miért? Azért, mert ez lesz a vállalkozásod online központja, a netes névjegykártyád, amely köré felépítheted az webes megjelenésedet.

Ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésedre ahhoz, hogy saját weboldalt készíts, vagy készíttess. Nem egyszerű eligazodni a lehetőségek között. Épp ezért fontos megfelelően tájékozódnod, mielőtt elkötelezed magad egyik, vagy másik opció között, hiszen döntéseid hosszútávon befolyásolják majd a teljes online üzletmenetedet.

Épp ezért született meg ez a cikk. Elolvasásával megismerheted a három leggyakrabban alkalmazott weboldal készítési módszer alapjait, valamint a pro és contrát.

Az első kategória az egyedi fejlesztésű weboldalakat foglalja magában, a második egy úgynevezett tartalomkezelő rendszerre épülő megoldás, a WordPress, a harmadik kategória amit megvizsgálunk az ingyenes weboldal készítő rendszerek csoportja. Nézzük is bővebben, hogy mit takarnak ezek a kifejezések!

Egyedi fejlesztésű weboldalak

egyedi fejlesztésű weboldalak

Az egyedi fejlesztésű weboldalak gyakorlatilag nulláról, egyedi kódbázis írásával készülnek. Ennek a legnagyobb előnye, hogy előzetes egyeztetést követően minden általad elképzelt funkciót meg tudnak valósítani a fejlesztők. Egy olyan rendszerről beszélünk, ahol a lehetőségeidnek a büdzséd és a fejlesztői gárda tudása szab csak határt.

Nézzük milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez a megoldás.

egyedi weboldal készítő programok előnyeiRugalmasság

Amit te kitalálsz azt ők megvalósítják. Nem vagy keretek közé zárva, nem kell több különböző bővítményt megvásárolnod, ahhoz, hogy elérd a kívánt funkciót, hiszen itt minden az előzetesen eltervezettek szerint épül fel.

A rugalmasság nem csak a funkciók tekintetében jelenik meg. A weboldal megjelenésének is csak az elképzeléseid szabnak határt. Nem kell sablonokban gondolkodnod, vagy előre elkészített témákból választanod.

egyedi weboldal készítő programok előnyei weboldal biztonságBiztonság

A második igen fontos előny, ami az egyedi fejlesztés mellett szól az a biztonságosság.

Egyedi fejlesztés esetében nincsenek nagy volumenű támadási lehetőségek, mivel nem több millió website fogja ugyanazt a kódbázist használni. Ezzel ellentétben WordPress, vagy valamely ingyenes weboldal készítő eszköz használata során ez valós probléma.

egyedi weboldal készítő programok előnyei weboldal támogatásTámogatás

Itt a kulcs a megfelelő fejlesztői gárda megtalálásán van. Hiszen egy profi csapat ellátja a szükséges karbantartási és esetleges frissítési, fejlesztési munkálatokat a háttérben, így azok a beavatkozásod nélkül végbemennek. Így biztosítva a vállalkozásod weboldalának megfelelő működését.

egyedi weboldal készítő programok előnyei weboldal skálázhatóságSkálázhatóság

A weboldaladdal valószínűleg hosszú távra tervezel, ezért fontos lehet, hogy a jövőbeli elképzeléseid is megvalósíthatóak legyenek és hogy a website képes legyen követni a vállalkozás növekedését.

Lehet, hogy egy-két év múlva új megjelenést szeretnél, vagy néhány hónap múlva egy új funkciót építenél be. Egyedi fejlesztés esetén nem kell egy-egy funkció miatt újratervezni a weboldal megjelenését, vagy kompatibilitási problémákkal küzdened.

Az egyedi fejlesztés hátrányai

Természetesen az egyedi fejlesztésnek is megvannak a hátrányai. A fentiekből láthatod, hogy itt a legtöbb nehézséget a megfelelő fejlesztői csapat megtalálása fogja jelenteni, de ez a WordPress weboldalaknál is így van, ezért nem sorolom fel külön hátrányként.

egyedi weboldal készítő programok hátrányai árAz ár

Prémium termék hasonlóan prémium árakkal. Egy egyedi fejlesztésű weblap magas minőségben történő megvalósításához széleskörű programozói tudásra van szükség. A specializált fejlesztői képességek és a komplex projektmenedzsment pedig magasabb költségeket jelentek. Egy egyedi fejlesztésű weboldal esetén jellemzően milliós költségekkel kell számolni.

egyedi weboldal készítő programok hátrányai hosszú fejlesztési időA fejlesztés időtartama

Egyértelmű, hogy egy semmiből előállított website elkészítéséhez sokkal több időre lesz szükség, mint ha előre elkészített megoldásokat vennél alapul. Egyedi fejlesztést választva legtöbbször hónapokra lesz szükség ahhoz, hogy használható weboldalhoz juss.


WordPress | a weboldal készítő programok népszerű kiindulópontja

Wordpress weboldal készítő program CMS

A WordPress egy ingyenesen elérhető CMS, vagy más néven tartalomkezelő rendszer. A tartalomkezelő rendszerek elsődleges feladata, hogy egy könnyen kezelhető felületet biztosítsanak, ahol a felhasználó egyszerűen manipulálhatja a weboldalán megjelenő tartalmakat, például bejegyzéseket publikáljon, vagy képeket töltsön fel.

A köré épült ökoszisztéma folyamatosan dolgozik a WordPress fejlesztésén, így egyre komolyabb funkcionalitással rendelkezik az alap rendszer is, de manapság már számtalan bővítmény és téma is elérhető a felhasználók számára. Nézzük milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy ilyen, modulárisabb felépítésű rendszer használata a weboldal készítő programok világában.

Wordpress weboldal készítő programok alapja - előnyökKöltségek

Itt a vízválasztó kérdés az az, hogy megtanulod-e és DIY módra magad végzed el a szükséges feladatokat, vagy ahogyan az egyedi fejlesztés során is, keresel egy fejlesztői gárdát, akik elvégzik az általad kért módosításokat.

Ha csak egy nagyon egyszerű weboldalra van szükséged és hajlandó vagy megtanulni a WordPress kezelését, akkor nagyon olcsón hozzájuthatsz az első weblapodhoz. Ha megelégszel egy sablon megjelenéssel és alap funkcionalitással, akkor a tárhelyen és a domainen kívül más költséged nem lesz.

Wordpress weboldal készítő programok alapja - előnyök gyors fejlesztésIdő

A WordPress egy nyílt forráskódú rendszer és ahogyan említettem, egy egész iparág épült az ezt a rendszert használó felhasználók köré. Szinte mindenre találhatsz egy kész megoldást, amit saját magad telepíthetsz és konfigurálhatsz tetszésed szerint.

Ebből következik, hogy a fejlesztésre szánt idő is jóval rövidebb, hiszen sok funkciót már készen meg lehet vásárolni.

Wordpress weboldal készítő programok alapja - előnyök könnyű kezelhetőségKönnyű kezelhetőség

A WordPress a telepítés után egy rendkívül könnyen kezelhető felhasználói felülettel vár. Itt az főbb funkciókat néhány kattintással elérheted. Új aloldalakat, vagy bejegyzéseket készíthetsz, bővítményeket telepíthetsz, elkezdheted testreszabni a megjelenést és még sok egyebet vihetsz véghez különösebb tapasztalat nélkül.

Hátrányok

Wordpress weboldal készítő programok alapja - hátrányokBiztonság

A népszerűségnek megvannak a hátrányai is. Ha egy közkedvelt bővítményben, témában, vagy magában a WordPressben sebezhetőséget találnak, akkor az a szoftver összes felhasználóját érinti. Természetesen az ilyen jellegű problémák rendszeres karbantartással és megfelelően megválasztott bővítményekkel megelőzhetőek.

Karbantartás

Minden a cikkben felsorolt weboldal típus esetében fontos az előzőleg is taglalt karbantartás, itt ez azonban jóval kritikusabb és kissé bonyolultabb pont.

Mind maga a WordPress, mind az összes telepített kiegészítő időről időre frissítéseket igényel. Ez addig nem tűnhet túl nehéznek, amíg nem befolyásolja egyik bővítmény a másik működését, vagy egy frissítést követően nem tűnik el valamilyen funkció a weboldaladról. Ebből következik, hogy a frissítéseket mindig érdemes egy különálló tesztoldalon ellenőrizni, mielőtt az éles honlapon is végrehajtanád ezeket, vagy szakértőre bízni a feladatot.

Rugalmatlanság

A WordPress nagyon jól fejleszthető egészen addig a pontig, amíg valamilyen nagy volumenű, vagy nagyon egyedi megoldásra nincs szükséged. Ilyen szokott lenni például egy ERP rendszer integrációja, vagy valamilyen kevéssé ismert szoftver bekötése. Ilyen esetekben mindenképp fejlesztőre lesz szükséged.


Ingyenes weboldal készítő programok

Egy Google keresést megejtve számtalan ingyenes weboldal készítő programot kínáló lehetőséget láthatsz magad előtt. Ezen cégek többnyire hasonló üzleti modellt követve és hasonló lehetőségeket biztosítva kínálják szolgáltatásaikat.

Nem szeretném egyik, vagy másik vállalkozásra kihegyezni ezt a bekezdést, így általánosságban fogok írni ezekről a megoldásokról.

Egy ingyenes weboldal készítő weboldalon a regisztrációt követően többnyire egy szerkesztőfelület fogad. Ez szinte kivétel nélkül egy egyszerűen „húzd és vidd” módszerrel kezelhető felület, melyen szépen lassan összakattinthatod a weboldalad és azok aloldalait. Majd, ha elérted a kívánt megjelenést, akkor publikálhatod a weboldalt akár saját domain alatt is. Ez elméletben jól hangzik, de nézzük hogy is néz ki ez a valóságban.

Előnyök

Nincs szükség programozói tudásra

A legalapvetőbb előny, ami miatt sokan ezt a lehetőség választják. Semmiféle programozói tudásra vagy külső segítségre nincs szükséged ahhoz, hogy elkészítsd a saját weboldalad.

Alacsony költségek

Ha a weboldalra fordítható forrásaid korlátozva vannak, akkor itt megtalálhatod a számításod. Sok ingyenes weboldal készítő szoftver kínál lehetőséget arra, hogy bármiféle költés nélkül publikálhasd a saját weblapod.

Gyors megoldás

Kiemelt előny még a gyorsan megtanulható kezelőfelület és a gyors regisztrációs, valamint publikációs folyamat. Egy sablon megoldást választva, akár néhány órán belül hozzájuthatsz a saját weboldaladhoz.

Hátrányok

ingyenes weboldal készítő programok hátrányaiIgazából sohasem ingyenesek

Az ingyenes csomagok mindig fognak valamilyen szintű limitációt tartalmazni. Ez többféleképp is megjelenhet. Lehet, hogy korlátozott lesz a funkcionalitás, vagy a weboldal megjelenése és vannak olyan szoftverek ahol reklámokat helyeznek el a weboldaladon. Szóval, ha többet szeretnél, akkor egy nagyobb csomagra lesz szükséged amiért természetesen fizetned kell.

Rengeteg limitáció

Ahogyan írtam számos limitációval kell majd szembenézned. Előfordulhat, hogy korlátozott az aloldalak száma, nem választhatsz saját domaint, limitált tárhellyel kell szembenézned, vagy általánosságban nagyon kevés opciót tartalmaz a kezelőfelület.

Alapvető funkciók hiánya

Ha komolyabban szeretnéd kiaknázni az online marketing által nyújtott lehetőségeket, akkor egy ilyen típusú weboldal nem lesz a legjobb alap. Legtöbbször a legnépszerűbb szoftverekkel sem fogod tudni összekötni ezeket a rendszereket, nem nyúlhatsz bele a kódba, így a keresőoptimalizálás szinte lehetetlenné válik és bővíteni sem fogod tudni a funkcionalitást, hiszen itt a szoftvert üzemeltető cégre vagy utalva.

Mégis melyiket válasszam?

A döntés előtt igen sok szempontot kell mérlegelned.
Mekkora büdzsét tudsz a fejlesztésre fordítani?
Mennyi idő áll rendelkezésre?
Milyen funkciókat szeretnél?
Hogyan nézzen ki a weboldal és ez miként valósítható meg egyik, vagy másik rendszerben?

Mindez egyéni preferencia alapján fog eldőlni, de én a következőt tudom javasolni.

Az ingyenes weboldal készítő programokat senkinek sem szoktam javasolni. Sablon megjelenés, amit több tízezer másik weboldal is visel, korlátozott funkcionalitás és nem létező skálázhatóság. Mindebbe még a saját idődet is bele kell fektetned. Az egyetlen eset amikor talán opció egy ilyen oldal az az, ha tényleg csak egy online névjegykártyát szeretnél és nem egy online felületet a vállalkozásod számára.

Úgy gondolom a WordPress a legtöbb kis- és középvállalkozás igényeit le tudja fedni. Rendkívül sokoldalú és költséghatékony rendszer és egy egész köré épült iparág vár. Nagyon kevés olyan vállalkozással találkoztam, amelynek az igényeit nem lehetett volna, valamilyen WordPress alapú megoldással kielégíteni. Ha nincs is rá anyagi lehetőséged, hogy WordPress fejlesztőket fogadj, akkor legalább gondold meg, hogy egy ingyenes weboldal készítő szoftver helyett a WordPress használatát tanulod meg. Valamivel több időt kell ráfordítanod, de a végeredmény összehasonlíthatatlan lesz.

Az egyedi fejlesztések szintén egy olyan kategória, amit nagyon keveseknek tudok ajánlani, de egészen más okok miatt. Mivel a legtöbb vállalkozás igényeit egy CMS-sel le lehet fedni és nincs mindenkinek több milliós büdzséje, így sokak számára ez alapvetően amúgy sem opció. Akiknek jellemzően érdemes egyedi fejlesztésbe fogniuk azok a nagyvállalatok. Ahol nem hétköznapi igények merülnek fel, nagyon speciális szoftvereket használnak, vagy az IT biztonság kérdése sarkalatos, ott mindenképp javasolt egy teljesen egyedülálló megoldás használata.

Szűcs Máté

Features.hu alapító tag

Sharing is caring...

Kérdésed adódott? Vagy hozzászólnál a témához?
Írd meg nekünk bátran!

A hozzászólásod adminisztrátori jóváhagyást követően jelenik majd meg.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top